Gemeente Stad Deinze

Zwerfkatten

Overal zijn er katten die geen baasje hebben en op eigen houtje door het leven gaan. Meestal is er geen hinder van deze dieren, maar soms zorgen ze toch voor overlast in de buurt waar ze verblijven. Om een gezond evenwicht tussen mens en dier te bewaren, voorkomt Stad Deinze samen met RATO vzw dat de bestaande populatie zwerfkatten zich voortplant.

Zij organiseren op regelmatige basis diervriendelijke vangacties in bepaalde regio’s. Hierbij worden zwerfkatten gevangen, door een Deinse dierenarts onvruchtbaar gemaakt en voorzien van een oorknip. Nadien worden de gezonde dieren op de vangplaats opnieuw vrijgelaten.

Hoe aanvragen

Met meldingen van zwerfkatten kan je terecht bij de dienst omgeving, die de samenwerking met RATO vzw coördineert. Geef hen telefonisch of via e-mail het aantal zwerfkatten en een beschrijving van de dieren door, alsook jouw naam, telefoonnummer en adres.

Bedrag

Gratis

Afhandeling

Het vangen van katten gebeurt met vangkooien. De kooien blijven ’s nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de dierenarts voor behandeling. Voor de slaagkans van de vangactie is het van essentieel belang dat de zwerfkatten niet gevoederd worden, aangezien het vangen gebeurt in speciale bakken met lokvoer.

Een week voor de vangnachten word je gecontacteerd door de medewerkers van RATO vzw zodat de plaatsing van de vangkooien kan worden afgesproken.