Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Woord

Foto's Open Dag 2017

Wil je de fotobooth van de Open Dag herbeleven?

Bekijk alle foto's hier !

Lagere Graad

Goeiemorgen!
Goeiemiddag!
Goeienavond!

Heb jij ook zin om toneel te spelen? Om als arme prinses in Klankenland gered te worden van de vreselijke draak? Luister jij ook graag naar gekke verhalen of wil je die samen met anderen zelf verzinnen?
Vind je het leuk om rare gedichten te lezen of er zelf te schrijven?

Ja?

Dan moet je absoluut naar de d i c t i e lessen komen in de Academie.

In de dictie ga je één keer per week gedurende een uur samen met de meester of juf op reis door Klankenland. Je leert er hoe je klinkers en medeklinkers juist moet uitspreken, waar je moet op letten als je een spreekbeurt geeft, en hoe je moet staan en gaan. Je doet dat aan de hand van grappige teksten, leuke - korte - gedichtjes en zelfgemaakte toneeltjes.

Na een paar jaar leer je gedichten en toneelstukken spelen en vraag je al je vriendjes en vriendinnetjes om naar jouw optreden te komen kijken. En voor je 't weet, zien we jou misschien wel op tv!

Als de leerling in het derde of vierde studiejaar zit, dan kan hij of zij een gratis les bijwonen en zich in september nog inschrijven voor het eerste jaar dictie.
Zit de leerling al in het vijfde of zesde studiejaar, dan kan hij of zij een gratis les bijwonen en zich in september nog inschrijven voor het tweede of derde jaar dictie.

Middelbare Graad

Wel dan begint de pret nog maar echt, want in de Middelbare Graad kun je nu beginnen met dramatische expressie en voordracht. Net zoals een violist zijn viool heeft, zo heb je als woordkunstenaar of acteur ook een instrument: je lichaam.

Hoe bespeel je dit instrument? Of liever: hoe speel je met dit instrument zodat je lichaam een LIJF wordt, een aanwezigheid, iets wat zich beweegt in de ruimte met anderen of alleen en emoties uitdrukt. En hoe vormt dit dramatisch instrument één geheel met ons verbaal instrument: de stem.

Deze lessen zijn klassikaal. Maar daarnaast krijg je ook les in een groepje van 3 of 4 en ga je samen met je juf of meester een programma samenstellen rond een thema (vriendschap / dieren / op reis / doktertje spelen ...). Je zoekt grappige teksten die bij elkaar passen, bedenkt hoe je ze gaat vertellen en wat je gaat aantrekken, of je muziek nodig hebt of voorwerpen wil gebruiken en dan ga je spelen voor publiek!

In de Middelbare Graad 3 valt je Dramatische Expressie weg en krijg je toneelles in de plaats. Hier ga je spelen, improviseren, je eigen grenzen doorbreken ..., een koning zijn of een clochard ..., een andere manier van praten of bewegen uittesten ..., mensen doen lachen, huilen, schrikken ...

Hogere Graad

Je bent nu minimum 15 jaar en je kiest een bepaalde richting. Of je gaat verder met voordracht, of met toneel of je gaat welsprekendheid volgen: een vak dat je leert hoe je moet spreken in het openbaar, hoe je interviewt, concerten en shows presenteert, een programma aankondigt op de radio, oudernamiddagen voorzit, of discussies leidt.

Daarnaast volgen alle leerlingen hogere graad het vak repertoirestudie.
In het eerste jaar krijg je een analysemodel aangeleerd dat je kunt toepassen op eender welke literaire tekst. Er wordt gepraat over thema's en motieven, personage-opbouw en de betekenis van tijd, ruimte, symboliek, etc. In de tweede helft van het jaar wordt dit model toegepast op enkele gedichten, een kortverhaal en een toneeltekst.
In het tweede en derde jaar wordt deze theorie toegepast op binnen- en buitenlandse dichters en schrijvers. En we gaan samen naar een 5-tal toneelstukken kijken en achteraf praten met de acteurs.