Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn essentieel voor een positieve en respectvolle maatschappij! Het vrijwilligerswerk betekent plezier, engagement, je best doen voor de anderen. Het brengt dynamiek en solidariteit in de samenleving.

In Vlaanderen zetten meer dan één miljoen vrijwilligers zich elke week opnieuw in voor hun medemensen. Ook in Deinze zijn een groot aantal vrijwilligers werkzaam in jeugdwerkingen, sportverenigingen, seniorenbonden, socio-culturele verenigingen, het ontwikkelingswerk, de rusthuizen en nog veel meer!

Vrijwilligers in de kijker

Deinze heeft niet enkel een rijk verenigingsleven. Deinze heeft een nog groter rijk aan vrijwilligers. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen, jong en minder jong, die - vaak onopvallend - hun steentje bijdragen door anderen te helpen, te steunen en handen uit de mouwen te steken. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. Ze zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor een goed doel, in hun buurt, bij acties en evenementen, ... 

Vrijwilligers versterken je buurt: Jacques Eelbode, Anja Blondeel en Anne Marie Van Der Cruyssen

Met als thema van het jaar “Vrijwilligers versterken je buurt” spraken we 3 vrijwilligers die de daad bij het woord voegen. Jacques Eelbode uit Deinze en Anja Blondeel uit Petegem zetten reeds jaren hun schouders onder de 11.11.11-actie in Deinze en Petegem. Anne Marie Van Der Cruyssen kennen we als vrijwillige chauffeur bij de Minder Mobielen Centrale van de stad. Alle drie zijn het actieve en sociaal geëngageerde Deinzenaars. Lees hun verhaal onderaan deze pagina. 

Geïnteresseerd?

Het aanbod vrijwilligerswerk in de diensten van de stad en het OCMW van Deinze is divers. Naast de 11.groep en de Minder Mobielen Centrale kan je als vrijwilliger in nog andere diensten en plaatsen meehelpen.

Beschik je over wat extra vrije tijd en wil je die zinvol invullen? Of wil je je sociaal engageren en ergens een handje toesteken? Of ga je liever alleen en zelfstandig aan de slag? Neem dan vrijblijvend contact op met sociale.zaken@deinze.be of via 09/381 68 74. Of neem een kijkje op www.vrijwilligerswerk.be.

Gratis collectieve vrijwilligersverzekering

Vanaf 1 januari 2018 zorgt Vlaanderen voor een gratis verzekering voor vrijwilligers. Deze verzekering vervangt de voormalige collectieve verzekering voor vrijwilligers die aangeboden werd door de Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk. Voortaan kan je bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk terecht om je erkenningsnummer voor deze verzekering aan te vragen.

Organisaties, comités, kleine verenigingen, … uit Deinze, die spontaan en occasioneel een activiteit organiseren en een beroep willen doen op deze gratis collectieve vrijwilligersverzekering kunenn via het vrijwilligersloket een aanvraag indienen. 

Wat houdt de vrijwilligersverzekering in?

Deze collectieve verzekering is vooral interessant voor occasionele of tijdelijke initiatieven. De organisatie kan gratis maximum 100 mandagen verzekeren. Eén vrijwilligersdag staat voor een verzekering van één vrijwilliger. Een mandag is opgebruikt van zodra een vrijwilliger aan de slag gaat, ook al is het maar voor een uurtje.

  • De verzekering biedt waarborgen voor:
  • Burgerrechtelijke, buitencontractuele aansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Lichamelijke ongevallen

 

Hoe aanvragen

Meer informatie over deze verzekering en deze verzekering online aanvragen kan via deze link: http://www.vlaanderenvrijwilligt.be/gratis-vrijwilligersverzekering/