Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Kom op tegen zwerfvuil

Gepubliceerd op  donderdag 19 maart 2020

Het stadsbestuur organiseert een zwerfvuilopruimactie op vrijdag 24 april in de deelgemeente Vinkt. Wil je meedoen? Neem dan contact met de dienst omgeving.

Zwerfvuil
Zwerfvuil is afval dat op straat achtergelaten wordt: een snoeppapiertje, een leeg blikje, een bananenschil... Met een kleine inspanning gooi je dit afval in een vuilnisbak of neem je het mee naar huis. Wie zwerfvuil achterlaat kan worden beboet.

Sluikstorten
Sluikstorten is het werk van burgers die bewust afval dumpen omdat ze niet willen betalen voor de ophaling. Wie op sluikstorten betrapt wordt, riskeert hoge boetes (tot 250 euro).

Wie draait op voor de kosten voor de opruiming?
Het opruimen van achtergelaten zwerfafval kost veel. Naast personeel moeten ook het transport en de verwerking van het afval betaald worden. Bovendien is het opruimen een gevaarlijke klus, want dikwijls gebeurt dit langs drukke wegen. Uiteindelijk betaalt de burger deze kosten via belastingen.

Voorkomen is beter dan genezen!
De stad doet vele inspanningen om de buurt proper te houden. Er worden openbare vuilnisbakken geplaatst en er wordt regelmatig geveegd. De stedelijke diensten ruimen regelmatig zwerfafval op. Ook worden dikwijls inzamelacties georganiseerd door verenigingen of scholen.

Samen voor en propere buurt doe mee aan de grote voorjaarsschoonmaak!
Het stadsbestuur organiseert een zwerfvuilopruimactie op vrijdag 24 april in de deelgemeente Vinkt. Neem gerust deel als je ook genoeg hebt van het vele zwerfvuil. Vele handen maken immers het werk licht.
De personen en verenigingen die willen meedoen aan de grote voorjaarsschoonmaak op 24 april, nemen contact met de dienst omgeving.