Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2018

Op zondag 14 oktober zullen de kiezers in Deinze voor de eerste keer hun stem uitbrengen per computer. Maar niet iedereen is handig met een computer of vertrouwd met digitaal stemmen. Daarom volgt er een campagne met allerlei initiatieven om Deinzenaren te informeren.

Vanaf 1 januari 2019 vormen Deinze en Nevele samen één stad. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 hebben betrekking op de nieuwe gemeente, die meer dan 43.000 inwoners zal tellen.

35 gemeenteraadsleden

Het aantal gemeenteraadsleden en schepenen wordt bepaald op basis van het inwoneraantal. Op dit moment telt Deinze 29 gemeenteraadsleden en Nevele 21. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober worden er 35 gemeenteraadsleden voor de nieuwe fusiestad verkozen. Het totale aantal gemeenteraadsleden daalt dus van 50 naar 35. Het college van burgemeester en schepenen zal uit maximaal 10 leden bestaan. Nu zijn er in het college 8 mandatarissen in Deinze en 7 in Nevele.

De politieke partijen in beide gemeenten zullen lijsten kunnen opstellen met daarop kandidaten uit zowel Deinze als Nevele. Ook al zijn we in oktober 2018 nog geen nieuwe gemeente, toch zal je al op een kandidaat uit de andere gemeente kunnen stemmen.

Elektronisch stemmen

Aangezien Deinze en Nevele in oktober dezelfde kandidatenlijsten hebben, moet er in beide gemeenten op dezelfde manier gestemd worden. In Nevele werd het elektronisch stemmen zes jaar geleden ingevoerd. De gemeenteraad van Deinze besliste op 26 april dat de Deinzenaren op de volgende gemeenteraadsverkiezingen ook digitaal zullen stemmen. Omdat de overstap naar elektronisch stemmen kadert binnen de fusie, biedt de Vlaamse Overheid de stemapparatuur gratis aan aan de stad Deinze.

Tal van voordelen

Elektronisch stemmen heeft tal van voordelen. Zo verloopt het stemmen een stuk vlotter en blijven de stemlokalen langer open. Bovendien worden resultaten een pak sneller verwerkt. Telbureaus zijn immers overbodig en dus ook de voorzitters en bijzitters die er zouden zetelen.

Infocampagne

Om de overgang naar het digitaal stemmen vlot te laten verlopen, volgt er een communicatiecampagne via allerlei kanalen. Op de website en in Code 9800 zal een overzichtelijk stappenplan 'hoe elektronisch stemmen' opgenomen worden.

Om het nieuwe stemmen te oefenen, worden er in september info- en oefensessies met een stemcomputer gepland op verschillende locaties. Alle data en praktische info over de oefensessies zullen in augustus bekendgemaakt worden.