Gemeente Stad Deinze

Verbroedering Deinze - Rheinbach

Zoals iedere verbroedering heeft ook deze tussen Deinze en Rheinbach haar eigen verhaal. De huidige relaties tussen beide steden gaan terug op een zakenrelatie van twee betonfabrikanten, een gemeenteraadslid van Rheinbach en de voormalige burgemeester van Deinze Van De Wiele.

Plannen kwamen op tafel en uiteindelijk vertrok een officiële delegatie vanuit Deinze naar Rheinbach om er op 19 september 1981 de wens van twee – ondertussen overleden - vrienden te verwezenlijken. De officiële verzustering werd wederkerig verzegeld in Deinze op 30 mei 1982.

Rheinbach

Rheinbach ligt in Noord Rijn-Westfalen aan de rand van de Eifel op ongeveer 35 km van Bonn en telt ongeveer 27.000 inwoners, heeft een oppervlakte van 6.974 ha, waarvan 850 ha woud met wandel- en fietspaden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten talrijke Noord-Bohemers hun land en vestigden ze zich in Rheinbach. Die groep bracht de kunst van het glasblazen met zich mee. Vandaar het Glasmuseum en een internationaal gerenommeerde ‘Glasfachschule’.

De huidige stad is verder ontwikkeld rondom de historische kern. Het centrum heeft vooral een dienstverlenende functie. Sinds de Berlijnse muur gevallen is en talrijke overheidsdiensten naar de Duitse hoofdstad verhuisden, zocht Rheinbach een nieuwe toekomst. Bedrijven werden aangetrokken en een hogeschool die ingenieurs in alle mogelijke disciplines opleidt, bezorgt Rheinbach een nieuw elan.

Om onze vriendschapsbanden te eren is er in Rheinbach een ‘Deinzer Platz’ en bij ons een ‘Rheinbachplein’ aan het dienstencentrum Leiespiegel.

Werkgroep verbroedering

De stedelijke werkgroep verbroedering onderhoudt en bevordert de vriendschapsbanden. Wil je hierbij aan te sluiten, contacteer de voorzitter Sophie De Baere (sophie_debaere@skynet.be en 0479 77 99 30).