Samen kunnen we corona onder controle krijgen. Door iedereen te vaccineren. Ook jonge kinderen. Zo kan het virus zich minder en moeilijker verspreiden. Door je kind te laten vaccineren, wordt het beschermd tegen COVID-19 én raakt het gezins-, school- en vrijetijdsleven van kinderen minder verstoord. Laat je kind dus vaccineren. Want beter beschermd, das samen blijven leren, sporten en spelen!
Klik hieronder op de vragen om het antwoord te lezen:
Nee. Als ouder heb je de vrije keuze of je je kind laat vaccineren of niet. Je geeft toestemming voor de vaccinatie door met je kind naar de plaats van vaccinatie te gaan. Begeleidt iemand anders je kind, dan is een schriftelijke toestemming van de ouders nodig.
Hier kan je een voorbeeldbrief downloaden voor ouder(s) of voogd.
Hier kan je een voorbeeldbrief downloaden voor pleegzorgers.
Hier kan je een voorbeeldbrief downloaden voor pleegzorgdiensten.
Kinderen van 5 tot 11 jaar krijgen een aangepaste dosis van het Pfizervaccin. De aangepaste dosis is één derde dosis van het vaccin voor volwassenen. De kinderen krijgen 2 prikken van het kindervaccin, met een tussentijd van 21 dagen. De tweede prik is even belangrijk als de eerste, want enkel met 2 prikken is je kind beschermd.
Ja, het kindervaccin is uitgebreid getest en veilig verklaard door zowel de Amerikaanse als Europese autoriteiten. De vaccinatiecampagnes in andere landen (zoals de Verenigde Staten en Israël) tonen ook aan dat het kindervaccin werkt.
Je kind kan geen corona krijgen van het vaccin. De arm kan wel rood zien of pijn doen op de plek van de prik. Na de vaccinatie kan je kind wat grieperig zijn of lichte koorts hebben. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf na enkele dagen.
In heel uitzonderlijke gevallen kan je kind kort na de prik allergisch reageren. Daarom moet je na de vaccinatie nog minstens 15 minuten ter plaatse blijven. Zo kan een dokter meteen helpen als je kind zich niet goed voelt.
Ja, ook als je kind al eens besmet is geweest met COVID-19, is vaccineren nuttig.
Na een besmetting met COVID-19 is de immuunreactie bij mensen heel verschillend. Je weet dus niet hoe sterk die bij je kind is na een besmetting en of die immuniteit weer snel zal verdwijnen. De kans dat je na vaccinatie opnieuw besmet wordt is ook kleiner dan na een besmetting.
Als ouder(s) of voogd mag je natuurlijk mee! Dit betekent automatisch dat je toestemming geeft om je kind te laten vaccineren.
Stem de vaccinatie vooraf af met de andere ouder/voogd, zeker ook bij co-ouderschap en maak onderling een gezamenlijk en gedragen beslissing.
Als je als ouder of voogd niet kan meegaan naar het vaccinatiecentrum, geef dan een brief met je goedkeuring mee aan de volwassene die je kind begeleidt.
Hier kan je een voorbeeldbrief downloaden voor ouder(s) of voogd.
Hier kan je een voorbeeldbrief downloaden voor pleegzorgers.
Hier kan je een voorbeeldbrief downloaden voor pleegzorgdiensten.
Ja, dat kan. Maak echter wel voorafgaand een afspraak voor de broertjes en/of zusjes. Dit kan telefonisch via 09 381 95 30 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 u.).
We sturen de uitnodiging voor vaccinatie naar het domicilie-adres.
In de brief en de bijlage wordt expliciet verwezen naar een gezamenlijke beslissing.
Wie beslist over de vaccinatie?
Bespreek de vaccinatie met je kind. Ben je niet de enige ouder, stem de vaccinatie dan vooraf af met de andere ouder of voogd, zeker bij co-ouderschap. Maak onderling een gezamenlijke en gedragen beslissing vóór je naar het vaccinatiecentrum gaat.
Het is op zich voldoende dat één van de ouders zich met het kind aanbiedt bij het vaccinatiecentrum. Zorg ervoor dat je de kids-ID of ISI+kaart meeneemt naar het vaccinatiecentrum. De uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van beide ouders is niet vereist.
Ja, net zoals iedereen ontvangen ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar een vaccinatiecertificaat na de eerste en tweede prik. Na de eerste prik vermeldt het certificaat de nummering 1/2, na de tweede prik vermeldt het 2/2 als bewijs van volledige vaccinatie.
Een vaccinatiecertificaat zal bij kinderen echter niet opgevraagd kunnen worden als een Covid Safe Ticket (CST) als toegangsvoorwaarde voor bv. horeca, evenementen, zorgvoorzieningen, ... Voor kinderen wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerd of niet gevaccineerd.
Opgelet: het vaccinatiecertificaat voor jongere kinderen kan in sommige gevallen wel vereist zijn voor reizen naar het buitenland. Controleer daarom steeds de reisadviezen en de vereisten van het land van bestemming (bijvoorbeeld op de website van de FOD Buitenlandse Zaken). In die gevallen is het certificaat geldig vanaf twee weken na volledige vaccinatie.
Nee. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kinderen die wel of niet gevaccineerd zijn. Gevaccineerde kinderen krijgen wel een vaccinatiecertificaat zoals iedereen die gevaccineerd is. Dat kan bv. nodig zijn om te reizen naar het buitenland.
Het Covid Safe Ticket is overigens geen apart document of bewijs, maar enkel de toepassing van je vaccinatiecertificaat om toegang te krijgen tot bv. horeca, evenementen, bepaalde zorgvoorzieningen, ... Meer info over het Covid Safe Ticket vind je op de website van vlaanderen.be.
Ja, het is ook na vaccinatie nog belangrijk om de maatregelen te blijven volgen. Vaccinatie zorgt er wel voor dat er minder maatregelen nodig zijn en dat ze sneller kunnen verdwijnen.