Gemeente Stad Deinze

Tuttenboom

Kindjes die klaar zijn om afscheid te nemen van hun tut kunnen die in de Tuttenboom ophangen. In Deinze staan er 2 tuttenbomen: één in het Kaandelpark (Mouterijdreef, Deinze) en één langs Vaart Linkeroever - Finse piste (Nevele).

Met de Tuttenboom willen we vooral de kinderen tussen 2,5 en 4 jaar stimuleren om hun tut af te geven.

Geschenkje

Het Huis van het Kind Deinze beloont de kindjes met een geschenkje. Neem een foto van je kind dat zijn / haar tutje in de boom hangt. Mail de foto naar huisvanhetkind@deinze.be of kom de foto tonen in het Huis van het Kind. Je kan de beloning op afspraak komen halen in het Huis van het Kind Deinze.

Tutteren: goed of slecht?

Het afscheid van het tutje is vaak een moeilijk moment. Voor veel peuters is een tut immers onmisbaar. Het biedt troost en rust op onrustige momenten of bij het slapengaan en het kalmeert de zuigbehoefte. Een tut heeft veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden waarvan niet iedereen op de hoogte is.

Tutteren (en duimzuigen) kan de tandontwikkeling verhinderen. Vooral het melkgebit maar later ook het definitieve gebit kunnen hiervan gevolgen ondervinden. Bovendien wordt de spraakontwikkeling er door afgeremd. Hoe eerder de tut wordt afgegeven, hoe sneller de spraak zich kan ontwikkelen, zoals de uitspraak van bepaalde klanken. Denk hierbij maar aan de s-klank.

Kinderen die ’s nachts hun tut verliezen worden vaak wakker, wat dan weer nefast is voor de nachtrust van de ouders én het kind.