Gemeente Stad Deinze

Tienercrib

Een hele hoop leuke doe-, zie-, voel-,... dingen!

Voor wie

Voor tieners

Meer info

Welkom in de tienercrib! Hopelijk vind je hier het speelplezier waar je naar op zoek bent! Heb je zelf nog leuke ideeën? Stuur ze door naar jeugd@deinze.be en wij laten ze achter in de crib!

Too School for Cool!

 • Epic reads (Engelstalig YouTubekanaal) leest het eerste hoofdstuk voor uit populaire young adult boeken, in het Engels. Wij raden ‘What if it’s us’ aan om te beluisteren. Over Arhtur en Ben, twee heel verschillende jongens die niet kunnen beslissen of het universum hen samenbrengt of juist wegduwt van elkaar.
 • Wandel je (virtueel) met ons mee door het Museum voor Natuurwetenschappen? Aangezien vele musea, ook het Museum voor Natuurwetenschappen, de deuren moeten sluiten, nemen ze je graag mee achter hun gesloten deuren. Wandel in streetview door de zalen van het museum! Surf naar: www.artsandculture.google.com/ en typ in de zoekbalk: museum voor natuurwetenschappen. Zij bieden 5 online tentoonstellingen aan. Je kan een 360° toer doen en je laten verwonderen door hun prachtig gevulde zalen, of je kan specifiek kiezen voor bv. de Iguanodons van Bernissart. Je vindt trouwens nog heel wat andere musea op Google Arts & Culture!
 • Moet je volgend jaar opnieuw een studiekeuze maken omdat je naar het 2e of 4e middelbaar gaat of omdat je gewoonweg van richting wil veranderen? Ga alvast op zoek naar je mogelijkheden!
 • Boekenzoeker helpt je op weg om verschillende boeken uit diverse categorieën te zoeken. Hiervoor kan je op hun website een bingo-kaart downloaden en per vakje op zoek gaan naar een boek. Als je een boek gevonden hebt, kan je het vak afvinken.
 • Braintraining. Spreek af met een vriend of vriendin via videochat, of gewoon met je broer, zus of ouders, en speel deze coole braintrainer. Benodigdheden: stylo’s, een timer, veel inspiratie en je eigen grijze massa! Elk om beurt kies je een onderwerp of laat je het internet een thema bepalen. Je krijgt exact 1 minuut om zoveel mogelijk voorbeelden van dat thema op te schrijven. Wie achteraf de meeste voorbeelden opgeschreven heeft, wint een punt! Je kan echt alles kiezen, zoals bv. Pokémons, Disneyprinsessen, films die een Oscar gewonnen hebben, landen van Europa, dieren die met een A beginnen,… Heel goed om je brein even aan het werk te zetten! 
 • Ben je die series en films op Netflix beu? Weet je niet meer naar wat je nog kan kijken? Dan hebben wij de ideale tip voor jou: op de website van International Documentary Film Festival Amsterdam kan je 200 documentaires gratis bekijken. Dus, surf snel naar onderstaande link. Surf naar: www.idfa.nl/nl/collectie/documentaires.
 • Slimmer worden over een hele hoop thema's én ondertussen misschien wel een leuke prijs meepikken? Het kan met Kiddoe van Jeugd, Cultuur en Wetenschap vzw.

studying_exams_preparation_knowledge_teenage_male_room_study-858304

Chill...

 • Ga op zoek naar een kaarstpel (bv. UNO). Vraag aan jouw vrienden om hetzelfde te doen. Start een videogesprek en spreek af wie de scheidsrechter zal zijn. Iedereen neemt 7 kaarten - zonder te kijken - van zijn eigen stapel kaarten. De scheidsrechter draait ook 1 kaart (niet van zijn 7 kaarten) om het spel te starten. De scheidsrechter bepaalt de volgorde waarin er gespeeld wordt. Elk om beurt toont de speler op beeld welke kaart hij zal leggen of dat hij bij neemt als hij niet kan spelen. De eerste persoon die alle kaarten heeft uitgespeeld, is gewonnen. De scheidsrechter speelt zelf ook mee.
 • Maak popcorn met of zonder een speciaal smaakje. Het recept vind je hier. Bel je vrienden via messenger, WhatsApp ... Kruip onder een dekentje en kijk samen naar één van volgende films (te bekijken via Netflix):
  • The boy who harnassed the wind
  • The pursuit of hapiness
 • Ben je de afleveringen van W817 die ze dagelijks op Ketnet uitzenden ook wat beu gezien? Of wil je opnieuw starten met het kijken van de serie? Wel goed nieuws! Online kan je het eerste seizoen terugvinden van W817. Wist je dat dit maar één keer uitgezonden is omdat het te véél scheldwoorden bevat?!
 • Ooit al gehoord van ‘een gat in uw cultuur’?! Wel dat heb je als je de musical ‘Cats’ nog nooit hebt gezien! Maar daar komt vandaag verandering in. Het verhaal speelt zich af op een vuilnishoop en gaat over een avond uit het leven van de katten daar. Het speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de ‘Jellicle’-cats, of Jubikelkatten, hun grote bal vieren. Kijk en geniet!
 • Kan je niet genoeg krijgen van musicals en kijk je graag eens naar een klassieker? Kijk dan zeker eens naar de musical ‘Phantom of the Opera’! Hier al een tipje van de sluier: als de opera verkocht wordt en het meisje Christine Daaé de hoofdrol krijgt in de opera, wordt het spook verliefd op haar. Christine komt hierdoor tussen twee vuren te staan, het spook en haar jeugdliefde Raoul. Hoe zal dit aflopen?
 • Niet iedereen kan elkaar verstaan. Vandaag gaan we oefenen met Vlaamse gebarentaal. Leer bijvoorbeeld hoe je iemand moet begroeten en je naam kunt spellen. Maak daar een filmpje van en stuur dit naar je vrienden. Surf naar www.vgtleren.be/videos of om je naam te leren spellen: www.vgtleren.be/video/vingeralfabet.

girl_music_headphones_hipster_scene_young_happy_female-706607 (1)

Online

 • Maak via pinterest een board aan met allerlei leuke designideeën om jouw eigen kamer EPIC te maken. Voorwaarde: je moet het op dit moment kunnen uitvoeren. Na het opmaken van dit board ga je aan de slag met jouw pins. Surf naar www.pinterest.com of download de app op de tablet of gsm.
 • Pokémon Go is misschien al even uit jouw geheugen verdwenen, maar het staat nog steeds online. Download het spel en ga Pokémons vangen bij jou in de buurt. Fun en een frisse neus gegarandeerd!
 • Online kun je heel wat spelletjes vinden, welk spel vind jij leuk?
  Aan te raden online games:
  - pinguïn restaurant
  ► Surf naar www.funnygames.be/spel/pinguin_restaurant.html
  - paarse pluisje (1)
  ► Surf naar www.funnygames.be/spel/paarse_pluisje_1.html
 • Breek jij jouw brein wel eens graag? Of zijn deze tangrams voor jou een fluitje van een cent?
 • Spreek via een (video)call af met een vriend(in). Dit kan via Skype, WhatsApp, Messenger, ... Print allebei het sjabloon met de monsters af zodat jullie in het bezit zijn van dezelfde figuren. Knip elk 1 figuur uit zonder dat de ander het ziet. Zo, nu zijn jullie klaar om te starten met Wie is het?! Elk om beurt stellen jullie ja-neevragen om te weten wie de ander heeft weggeknipt. De eerste die het figuurtje raadt, is gewonnen. Surf naar: www.hasbro.com/upload/guesswho/GWc_Kooky-nl_NL.pdf.
 • Bijna iedereen heeft thuis wel een pak speelkaarten liggen. Wanneer je geen tijd hebt om te kaarten of niemand wil kaarten, kan je jezelf snel enkele leuke kaarttrucs aanleren. Je neemt een kaartspel (bij voorkeur een relatief nieuw pakje) en kan alvast beginnen met de basis. Op een uurtje kan je zeker en vast een aantal trucs aanleren. Oefen gerust eens op het thuispubliek en verbaas ze met je skills!
 • Weet jij niet altijd wat te doen tijdens deze lockdown light? Open eens je Instagram en zoek ‘Blijf in uw kot’ op, een Instagrampagina met toffe, grappige en wijze activiteiten. #ikmeenhethè
 • Zoals Pokémon: Go, maar dan met dino’s! Dit spel kan je zowel tijdens een wandeling als in je luie zetel spelen tijdens deze lastige periode. In Jurassic World: Alive moet je het DNA van ontsnapte dinosaurussen proberen te verzamelen om zo je eigen hybrids te kunnen maken. DNA en de coins vind je door rond te stappen en de dino’s tegen te komen. Je kan dit gerust doen tijdens een lange wandeling of een fietstocht, maar ook vanuit je zetel! Je kan namelijk met je drone ook DNA van de dino’s nemen. Download de app in je App store of de Play Store.
 • Je hebt je vrienden nu al even niet gezien. Speel samen met je vrienden een spelletje online. Wist je dat er een Rummikubapp bestaat?
 • Tijd voor wat sociaal contact met je vrienden. Bel ze even op en neem beiden pen en papier. Schrijf elkaars voornaam voluit en probeer voor iedere letter een compliment te verzinnen dat bij die persoon past. En nu beiden even genieten van alle positieve woorden die je te horen krijgt!

blogging_computer_female_girl_internet_isolated_laptop_modern-1260380

Be creative!

 • Staan jouw schoolboeken ook vol met tekeningen, maar zijn die wat eentonig? Tijd om nieuwe tekeningen vanbuiten te leren door ze te oefenen! Wat dacht je van dieren? Surf naar: google afbeeldingen en vul er de zoekterm ‘dieren leren tekenen’ in.
 • Geld kan je momenteel nauwelijks opdoen, en zo in je spaarpot is maar saai hé? Wel, vouw er leuke diertjes en spulletjes mee! Geef ze later voor bv. een verjaardag weg of steek ze terug in je spaarpot. Zouden ze deze gevouwen briefjes aanvaarden in de winkels?
 • De musea hangen er vol mee, maar je vindt ze ook online – de werken van kunstenaars (schilders, beeldhouwers, fotografen, …) Kies er één uit en maak het zelf na. Wedden dat het beter is dan het origineel?
 • Via Stampix kan je gratis foto’s afdrukken van leuke momenten met jouw vrienden. Stampix print jouw foto’s gratis omdat zij gesponsord worden door bedrijven. Op de achterkant van jouw foto’s zal reclame te zien zijn, maar je foto zelf blijft onaangeroerd. Jouw foto’s worden ook NIET doorgegeven aan de bedrijven. Ideaal dus om jouw kamer op te fleuren! Eventueel een familiefoto om in de leefruimte te plaatsen kan en mag natuurlijk ook altijd. Surf naar www.stampix.com/en/.
 • Maak een Art Selfie en kom jouw gezicht tegen op een schilderij. Surf naar https://artsandculture.google.com/camera/selfie.
 • Maak een coronafree groepsfoto! Je neemt een foto van jezelf met jouw handen tegen de randen rechts en links van je foto. Verzamel foto’s van je vrienden of familie op dezelfde manier en hang ze aan elkaar. Delen maar!
 • Heb jij altijd al je eigen mocktail willen maken? Dan is het nu het ideale moment om dat uit te proberen! Zoek allerlei ingrediënten in huis die je zou kunnen gebruiken voor je mocktail en mixen maar. Zet zeker je creatie online!
 • Ook hopen oude tijdschriften en kranten liggen die anders toch maar de prullenbak in gaan? Maak er collages mee!
 • Alles kan in deze bizarre tijden! Zelfs krimpen of een reus worden. Neem een camera, enkele speelgoedfiguurtjes, een schoen, een appel, … uit de kast en fotograferen maar! Ideetjes vind je hier.
 • Tijd om onze creativiteit naar boven te laten komen. Iedereen tekende zijn handomtrek wel al eens op een blad, maar wat gebeurt er als we hier een 3D tekening van maken? Try it, share it and have fun!
 • Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en jij mag het raden. Hierdoor ga je extra goed lezen en zelf nadenken over het gedicht. Hoe zou jij het afmaken? Goed of fout is niet het belangrijkst. Misschien bedenk je wel een beter woord dan de dichter!
 • Jij zorgt voor het eten vanavond! We maken pizza’s, maar niet uit de diepvries of via Deliveroo. Je gaat het helemaal zelf maken! Je start met het maken van een pizzadeeg. Daarna kun je in de frigo op zoek naar alles wat op je pizza kan. Bak 15 minuten af op 220 graden. Smakelijk!
  Het recept voor een basispizza vind je hier.

china_school_collage_student_nikon_university_village_d70-187860

Action!

 • Ben jij verslaafd aan een bepaalde serie of film? Wil je jouw ouders tonen dat dit geen luie bezigheid is? Noteer op voorhand 5 opdrachtjes (enkele voorbeeldjes: elke keer de naam van een hoofdpersonage gebruikt wordt, doe je 5 burpees; telkens een draak in beeld verschijnt, ga je 3 keer pompen; telkens iemand doodgeschoten wordt, ga je zelf 5 keer op je rug gaan liggen en terug rechtstaan, …) en voer deze uit, terwijl je kijkt. Bingewatchen was nog nooit zo actief!
 • Was jij ook een trouwe kijker van het één programma ‘Kamp Waes?’ Neen? Wel het programma liet 15 onbekende Vlamingen deelnemen aan de loodzware opleiding van de Special Forces. Door het succes stelden zij ook een eigen trainingsschema op zodat iedereen die dat wou, kon beginnen trainen aan zijn/haar conditie.
 • Er staan heel wat tutorials online, maar misschien ben jij zelf wel een kei in dans en kan jij je eigen dansje maken. Of wie weet heb jij een megatelent voor basket-/voet-/volleybal en kan jij je eigen trickshots uitvinden. Maak er een filmpje van en deel het met je ouder(s), familie en vrienden.
 • Plogging is een samentrekking van jogging en plocka (‘verzamelen’ in het Zweeds). Wat in het Nederlands zoveel wil zeggen als: joggen in de natuur terwijl je zwerfvuil opraapt. Moeilijk is het alvast niet. Alles wat je nodig hebt, is een loopoutfit, een vuilniszak en eventueel een paar werkhandschoenen. Tegelijk werk je aan jouw conditie en wordt de wereld terug een stukje properder.
 • Help eens de vaatwasser te vullen of de vaat af te wassen. Dit duurt niet super lang, maar jouw ouders zullen jou hier zeer dankbaar voor zijn. Weet je niet hoe dit moet? Dan hebben wij voor jou een filmpje opgezocht met allerlei tips.
 • Weet jij niet zo goed welke sport bij je past? Doe dan deze test! En achteraf ook die sport doen hè!
 • Een work-out doen op je favoriete songs? Dat kan! Billie Eilish, Dua Lipa, Armin Van Buuren, voor elk wat wils! De dames van deze dansschool tonen jou enkele mini demo’s voor verschillende work-outs. Gaat het voor jou te snel? Zet dan de snelheid van de video iets trager. Calorieën verbranden doe je sowieso!
 • Heb jij nog veel dvd’s liggen thuis? Ja?! Geweldig, want vandaag spelen we domino, maar dan met dvd’s. Maak een zot parcours, film het en smijt het online, zodat ook wij van je creatie kunnen meegenieten!
 • Een buikspierkwartiertje! Vandaag gaan we de buikspieren oefenen, zodat onze spieren na deze crisis niet helemaal verdwenen zijn. Zoek een video op Youtube en ga aan de slag!
 • Een heerlijke work-out om je tijdens het thuis blijven fit te houden. Als je dat minder ziet zitten kan je voor de tweede work-out kiezen: een work-out van 7 minuten. Die durf je wel aan toch?
 • De wereld op zijn kop: het komende uur doe je alles omgekeerd. Als iemand jou iets vraagt, doe je het tegenovergestelde, als je vooruit wil wandelen dan wandel je achteruit. Stuur je een smsje, dan schrijf je deze omgekeerd. Extra tip: vertel niemand dat je dit doet en maak ze maar eens volledig gek.
 • Vind je het ook zo jammer dat de Olympische Spelen niet doorgaan? Dan is het hoog tijd dat je je eigen Olympische Spelen gaat organiseren, namelijk Quarantaine Olympics. Daag je familieleden of vrienden via Skype uit om deel te nemen en verzin je eigen sporten.

b_boy_dance_boys_dramatized_coming_soon_teenager_young_outdoor-784732

Relevante producten