Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2018

Op 14 oktober 2018 kiezen we de leden van de gemeenteraad en de provincieraad. In Deinze zullen de kiezers voor de eerste keer hun stem uitbrengen per computer.

Vanaf 1 januari 2019 vormen Deinze en Nevele samen één stad. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 hebben betrekking op de nieuwe gemeente, die meer dan 43.000 inwoners zal tellen.

35 gemeenteraadsleden

Het aantal gemeenteraadsleden en schepenen wordt bepaald op basis van het inwoneraantal. Op dit moment telt Deinze 29 gemeenteraadsleden en Nevele 21. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober worden er 35 gemeenteraadsleden voor de nieuwe fusiestad verkozen. Het totale aantal gemeenteraadsleden daalt dus van 50 naar 35. Het college van burgemeester en schepenen zal uit maximaal 10 leden bestaan. Nu zijn er in het college 8 mandatarissen in Deinze en 7 in Nevele.

De politieke partijen in beide gemeenten zullen lijsten kunnen opstellen met daarop kandidaten uit zowel Deinze als Nevele. Ook al zijn we in oktober 2018 nog geen nieuwe gemeente, toch zal je al op een kandidaat uit de andere gemeente kunnen stemmen.

Meer info over de verkiezingen vind je ook op www.vlaanderenkiest.be.