Gemeente Stad Deinze

Stedenband KeMoPoDi

Sinds 2010 werken Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele samen in een stedenband met Keur Moussa, Pout en Diender (afgekort KeMoPoDi) in Senegal. Na de fusie zetten Deinze en Lievegem de stedenband verder.

Deze stedenband is uniek omwille van zijn intergemeentelijk karakter en door de betrokkenheid van 11 scholen.

Wat doet de stedenband?

Er zijn heel wat inleef- en werkreizen naar KeMoPoDi geweest en Senegalese delegaties zijn ook op bezoek geweest bij ons. Naast de uitwisselingen en de scholenbandwerking ondersteunt de stedenband een aantal projecten:

  • een oplossing bieden voor het grote afvalprobleem in de KeMoPoDi-gemeenten
  • kwaliteit van het onderwijs in de partnerscholen verbeteren: nieuwe klaslokalen bouwen, de sanitaire voorzieningen verbeteren, schoolmateriaal voorzien, ... De leerlingen uit Deinze en Lievegem organiseren hiervoor allerlei leuke inzamelacties.
  • inzetten op bestuurskrachtversterking van de KeMoPoDi-besturen. Lokale besturen in Senegal krijgen van de nationale overheid heel wat nieuwe bevoegdheden zoals onderwijs, milieu, gezondheidszorg, maar hebben vaak te weinig middelen. Met onze ervaring kunnen we onze drie partnergemeenten voorbereiden op de vele uitdagingen die op hen afkomen.

Zin om mee te helpen?

Heb je interesse om de stedenband mee uit te bouwen? Neem dan contact op met de dienst welzijn - Lokaal mondiaal beleid.

Er zijn vele thema’s waarrond kan worden gewerkt, zoals projecten (afval, gezondheid, scholenbandwerking, …), het organiseren van evenementen, uitwerken van educatief materiaal, uitwisselingen, jeugdwerking en duurzame ontwikkeling.

Regionaal ontmoetingsmoment in Benin

Van 2 tot 6 december 2019 nam de stedenband deel aan een regionaal ontmoetingsmoment van West-Afrikaanse steden en gemeenten uit Marokko, Niger, Senegal en Benin die een stedenband hebben met 9 Vlaamse gemeenten. Het was een unieke conferentie waar we heel wat informatie en kennis uitwisselden om onze samenwerking te versterken. Een verslag over dit ontmoetingsmoment, georganiseerd door de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), kan je onderaan deze pagina downloaden.