Gemeente Stad Deinze

Stadsdichter

Deinze heeft de komende drie jaar een duo stadsdichter met Jana Arns en Herman Van Rompuy

Sinds 2010 heeft Stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette (†2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. In 2019 werd Steven Van de Putte benoemd als derde stadsdichter van Deinze en dat tot en met 2022. Deze stadsdichters drukten via talrijke gedichten en activiteiten hun poëtische stempel op onze Leiestad.

Op de gemeenteraadszitting van 28 september werden Jana Arns en Herman Van Rompuy aangesteld als stadsdichters van Deinze voor een mandaat van drie jaar. De stadsdichter promoot de stad tot buiten haar eigen grenzen via poëzie én promoot poëzie bij de inwoners van Deinze.

Jana Arns (Gent, 1983) is dichter, schrijfdocent, muzikant en fotograaf. Met haar debuut 'Status: het is ingewikkeld' won zij de Prijs Letterkunde Oost-Vlaanderen 2017. Daarna verschenen de bundels 'Nergens in het bijzonder', 'Het is het huis dat niet goed alleen kan zijn', 'BUNKER', de duobundel met Astrid Arns 'In welke vrouw ik leef' én 'Ten minste houdbaar tot'. Ze won literaire prijzen in Sint-Truiden, Zeist, Harelbeke en werd meermaals genomineerd.

Als muzikant was ze verbonden aan het ensemble Aranis, waarmee ze 17 jaar concerteerde in binnen- en buitenland. Als fotograaf exposeerde ze in de Salons in Sint-Niklaas en Museum M Leuven en neemt ze regelmatig deel aan exposities. Als fotograaf-vrijwilliger werkt ze bij Boven de Wolken vzw. Tenslotte is ze verbonden als leraar schrijven aan d' Academie Podium van Sint-Niklaas en KADE in Deinze.

Het eerste publieke optreden van Jana in Deinze zal plaatsvinden op het Literair Bal op vrijdag 27 oktober in Leietheater. Tegen dan zetten we ook het openingsgedicht voor haar stadsdichterschap op diverse plaatsen publiek in de kijker.

Herman Van Rompuy (Etterbeek, 1947), voormalig premier van België en tot 2014 voorzitter van de Europese raad, is fervent schrijver van haiku gedichten. In 2010 verscheen zijn bundel ‘Haiku’ bij het Gentse Poëziecentrum. Hij is door Japan aangesteld als 'ambassadeur van de haiku'.

Herman Van Rompuy heeft een link met de stad Deinze, zijn vader overleefde de Meidagen van Vinkt in 1940. In oktober 2010 was hij al als toenmalig Europees president aanwezig in Vinkt voor een colloquium en herdenking van de oorlogsmisdaden op Europese burgers tijdens Wereldoorlog II. Hij werkte deze zomer nog mee aan Poemtata’s Haiku Kijkdozen Kabinet dat te bezichtigen was in mudel en Leietheater.

De stad is bijzonder vereerd dat zowel Jana als Herman het stadsdichterschap hebben aanvaard. Zij krijgen de artistieke vrijheid om poëzie in en over onze stad te brengen, elk vanuit hun eigen gevoel en met hun eigen creativiteit. De komende drie jaar zal ongetwijfeld een bruisende literaire periode worden, waar ze beiden, zowel samen als apart poëzie op de kaart zetten in Deinze. Op die manier zijn de ideale opvolgers gevonden voor stadsdichter Steven Van de Putte.