Gemeente Stad Deinze

Stadsdichter

Na Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) werd Steven Van de Putte op de gemeenteraad van 28 maart 2019 benoemd als derde stadsdichter van Deinze en dit tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek.

Sinds 2010 heeft de stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette (†2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. Zijn afscheid als stadsdichter werd in februari 2019 gevierd in De Rekkelinge. Beide stadsdichters drukten via talloze gedichten en activiteiten hun poëtische stempel op onze Leiestad.

Steven Van de Putte (°1976) is licentiaat taal- en letterkunde – Latijn & Grieks en werkt als vastgoedexpert bij de provincie Oost-Vlaanderen. Poëzie is van jongs af aan een passie. Steven behaalde al op 17-jarige leeftijd de tweede plaats in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Na een rijke ervaring als organisator van culturele evenementen (waaronder het kunstenfestival ‘Zijspoor’ met Cultuurschok vzw), is schrijven op vandaag zijn voornaamste creatieve uitlaatklep.

Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘literaire creatie’. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam er de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek. Zijn Moederstad-gedichten kan je lezen op de website over de bundel.

Als stadsdichter is Steven Van de Putte ook voorzitter van DéCéDé, het dichterscollectief, opgericht door Martin Carrette, waarvan hij zelf sinds 2010 deel uitmaakt.

De stadsdichter promoot de stad tot ver buiten haar eigen grenzen via poëzie én promoot poëzie bij de inwoners van Deinze. Als eerste project zal Steven Van de Putte de poëtische ring rond de stad, gedicht door Martin Carrette, verbreden naar de zes nieuwe Nevelse deelgemeenten van de stad.

Je kan alle projecten van de stadsdichter volgen op zijn website. Je kan hem ook contacteren via zijn website.