Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Stadsdichter

Op 19 december 2014 werd Luc C. Martens, in opvolging van Martin Carrette, aangesteld als tweede stadsdichter van Deinze voor de periode 2014 - 2016. Zijn aanstelling als stadsdichter werd later verlengd tot 31 januari 2019.

Luc C. Martens beschouwt het poëzieschrijven als antigif tegen zijn drukke beroepsleven. Hij is van opleiding tandarts en bouwde een wetenschappelijke loopbaan uit aan de universiteit Gent.

In zijn jeugd- en studentenjaren schreef hij poëtische teksten en gedichten, maar pas 20 jaar later nam hij per toeval de draad weer op. Om het metier onder de knie te krijgen schreef hij zich in bij de poëzieateliers geleid door de eerste stadsdichter van Gent, Roel Richelieu van Londersele.

Luc C. Martens publiceerde meer dan 50 gedichten in verschillende magazines. In oktober 2012 verscheen zijn debuutbundel ‘Hoop op stille muren’ en in 2015 publiceerde hij zijn tweede dichtbundel ‘Tussen Arend & Schildpad’. Hij won reeds verschillende nominaties, waarderingen en prijzen voor zijn werk.

Stad van alle seizoenen

Als stadsdichter sloot hij in 2016 een cyclus van 12 gedichten af onder de naam ‘Stad van alle seizoenen’. Per seizoen maakte Luc C. Martens hiervoor een gedicht bij een werk van een Deinse kunstenaar. In 2014 was dit Toin Delva, in 2015 Sylvie Van Hulle en in 2016 Jesse Van Gompel. Via de uitgave van 12 kaarten werden de gedichten en werken aan het publiek voorgesteld.

Daarnaast schrijft Luc C. Martens talloze stadsgedichten voor diverse gelegenheden zoals 150 jaar familie t’Kint de Roodenbeke, 40 jaar schaakclub Karpov, 20 jaar De JOJO en de eerste spadesteek voor Leiespiegel. Dit laatste gedicht maakt onderdeel uit van een bijzondere cyclus met gedichten rondom de Leie.

DéCéDé

Luc C. Martens is samen met de leden van DéCéDé (Dichters Convent Deinze) de drijvende kracht achter heel wat poëtische activiteiten in onze stad: literaire cafés, vieringen van Gedichtendag, de Vlaamse Poëziedagen in Ooidonk en diverse poëziewandelingen.

Poëzie promoten

Luc C. Martens is nog lang niet uitgedicht. Net als zijn voorganger Martin Carrette was hij bereid zijn aanstelling als stadsdichter te verlengen. Luc C. Martens zal het stadsdichterschap van Deinze invullen tot 31 januari 2019. Hij wil gedurende deze periode de poëzie in onze regio verder promoten en onze stad vertegenwoordigen in Vlaanderen en Nederland als cultureel ambassadeur van Deinze.