Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Stad Deinze bekroond als ‘Fietsstad 2018’ en wint publieksprijs

Gepubliceerd op  dinsdag 5 juni 2018

Stad Deinze werd op dinsdag 5 juni op het fietscongres in Mechelen uitgeroepen tot ‘Fietsstad 2018’ in categorie 2 (tussen 20.000 en 50.000 inwoners) en is bovendien de winnaar van de publieksprijs in diezelfde categorie. Een vakjury onder voorzitterschap van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde beoordeelde 35 kandidaturen in 3 categorieën.

Fietsgemeente/Fietsstad 2018 is een initiatief van de VSV (de Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, waarvoor alle steden en gemeenten in Vlaanderen zich afgelopen najaar kandidaat konden stellen. De deelnemers dienden een tiental vragen te beantwoorden waarbij werd gepeild naar hun fietsrealisaties van de voorbije jaren en hun concrete toekomstplannen inzake fietsbeleid.

De kandidaturen werden ingedeeld in drie categorieën op basis van het inwonersaantal en beoordeeld door een vakjury onder het voorzitterschap van de VSV. De jury nomineerde drie kandidaten per categorie, zij mochten door naar de volgende ronde. Stad Deinze werd samen met Dendermonde en Turnhout genomineerd in categorie 2: tussen 20.000 en 50.000 inwoners.

Deinze krijgt subsidie voor fietsvoorzieningen

In het voorjaar van 2018 volgde een terreinonderzoek, waarbij de vakjury het fietsbeleid meer in detail bekeek. Op basis van dit onderzoek werd stad Deinze uitgeroepen als Fietsstad 2018 in categorie 2. De stad mag het logo ‘winnaar Fietsstad 2018’ gebruiken, krijgt erkenning voor het beleid en de projecten en een subsidie van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid van max. € 50.000. Deze subsidie zal geïnvesteerd worden in fietsvoorzieningen.

Naast de verkiezing Fietsstad 2018 was er ook een publieksprijs te winnen. Men kon hiervoor van 21 maart tot en met 21 mei zijn stem uitbrengen op www.fietsgemeentestad.be. Stad Deinze werd in categorie 2 de favoriet van de fietsers met meer dan 1.200 voorkeurstemmen.