Gemeente Stad Deinze

Speelstraten

Een speelstraat is een straat die gedurende een bepaalde periode tijdens de zomervakantie van 9 u. tot 20 u. kan afgesloten worden voor alle verkeer. Enkel wie in de straat woont, mag de straat in met de wagen. Spelende kinderen en voetgangers hebben in de speelstraat voorrang op alle weggebruikers. De bestuurders die in speelstraten rijden, moeten dit stapvoets doen. Ze moeten de doorgang vrijlaten voor voetgangers die spelen en er zo nodig voor stoppen.

Voorwaarden

  • Er is een snelheidsbeperking van 50 km per uur of minder in de straat.
  • Er rijdt geen openbaar vervoer door de straat.
  • Straten waar zich handelszaken, vrije beroepen of publieke parkings bevinden komen niet in aanmerking tenzij een deel van de straat als speelstraat kan ingericht worden zonder de vlotte bereikbaarheid van de handelszaken, vrije beroepen of publieke parkings in het gedrang te brengen.
  • Een speelstraat kan enkel ingericht worden tijdens de zomervakantie.
  • Een speelstraat wordt ingericht voor een minimumperiode van 1 week en kan maximum voor de volledige zomervakantie aangevraagd worden.
  • Een speelstraat kan enkel ingericht worden als minimum 2 speelstraatverantwoordelijken (meters en/of peters) zich engageren voor de organisatie ervan. 

Hoe aanvragen

Wil je van jouw straat een speelstraat maken, dan moet je ook jouw buren betrekken. 2/3 van de gezinshoofden van de inwoners van het gedeelte van de straat dat als speelstraat wordt ingericht moeten akkoord gaan. Ook moet er een verklaring zijn van minimaal twee personen dat zij de taak van de peter/meter op zich nemen. Deze moeten meerderjarig zijn en in de straat wonen.

Wij onderzoeken vervolgens of jouw straat een speelstraat kan worden. 

Interesse om van jouw straat een speelstraat te maken? Neem contact op met de jeugddienst of download alle nodige formulieren voor de aanvraag van een speelstraat hieronder.

Aanvragen voor de zomervakantie 2021 kunnen ingediend worden tot 15 april.