Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Site woonzorgcentrum Karel Picquélaan

De toekomst van het Donzapark, de gronden gelegen achter het OCMW-woonzorgcentrum in de Karel Picquélaan, wordt visueel steeds duidelijker. De site is een publiek-privaat samenwerkingsproject. Het OCMW Deinze ontwikkelt er samen met partners Durabrik en Volkshaard een aanbod van zorgwonen. Er is veel aandacht voor het nodige groen met de aanleg van een nieuw stadspark met waterpartijen en rustplekken.

Nieuw woonzorgcentrum Karel Picqué

De eerste bewoners van de 58 koopwoningen voor senioren van Durabrik hebben hun intrek genomen, de contouren van de 51 seniorhuurflats van de sociale bouwmaatschappij Volkshaard zijn zichtbaar. Een gloednieuw woonzorgcentrum zal het oude rusthuis Onze-Lieve-Vrouw uit 1910 vervangen. De bewoners verhuizen nog dit jaar. Het OCMW koos meteen een nieuwe naam, woonzorgcentrum Karel Picqué, dat 75 kamers en 3 kamers voor kortverblijf zal tellen.

Het OCMW realiseert ook 24 nieuwe sociale huurflats, bestemd voor senioren en personen met een zorgbehoefte die nog zelfstandig kunnen wonen. Eind vorig jaar diende het OCMW de stedenbouwkundige bouwaanvraag in. De startdatum van de bouw is nog afhankelijk van de goedkeuring van financiering door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

24 flats in bruisende woonzorgzone

De beschikbare oppervlakte wordt gemaximaliseerd. De ontwerpers voorzien 24 sociale huurflatjes in drie bouwlagen met een variabele oppervlakte. Ze zijn geschikt voor een koppel en/of een alleenstaande. Er is in het bijzonder rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mindermobiele personen. Bovendien wordt er gewerkt met een schuifdeur tussen de slaapkamer en de living. Wanneer één partner bedlegerig wordt, dan wordt hij of zij niet geïsoleerd in een door muren afgesloten slaapkamer.

Architectonisch koos men voor een L-vorm met een duidelijke uniforme dragende structuur. Het gebouw zal een plat dak hebben en uit baksteenbouw bestaan. Zowel de flats als de centrale gangen krijgen grote raampartijen. Daardoor zijn de lichtinval en het uitzicht naar buiten maximaal, zowel in de richting van het toekomstige stadspark als van het zuiden.

De gangen zijn gezellige corridors die contacten tussen bewoners stimuleren. Er zijn namelijk geen rechte, strakke gangen maar insprongen per flat voorzien waar bijvoorbeeld zitbanken of planten kunnen worden geplaatst.

Het 'grand café' van het nieuwe woonzorgcentrum aan de overzijde van de weg biedt voldoende ruimte voor een gemeenschapszaal. Bovendien ligt buurtcentrum De Rekkelinge op een steenworp afstand. Dit zet bewoners aan de deur uit te komen en te profiteren van het socio-culturele aanbod dat nog zal toenemen.

 

Simulaties (c) MJ Van Hee Architecten