Gemeente Stad Deinze

Site oud-stadhuis

Op de site van het oud-stadhuis en de bibliotheek in het centrum van Deinze komt een nieuw woonproject. De stad zoekt hiervoor een private partner. Het beschermde deel van het vroegere stadhuis blijft behouden en krijgt een publieke functie.

In 2016 namen de administratieve stadsdiensten hun intrek in dienstencentrum Leiespiegel. Hierdoor kwamen het stadhuis op de Markt en de stadskantoren boven de bibliotheek leeg te staan. Ze werden de voorbije jaren tijdelijk gebruikt door andere organisaties. Intussen werd een toekomstvisie op de stadhuis- en bibliotheeksite ontwikkeld en groeide het idee om er een woonproject te realiseren. Maar niet alle gebouwen waren in handen van de stad. De afgelopen jaren heeft de stad café De Stadspomp, garages in de Kaaistraat en appartementen op de Markt boven de bibliotheek gekocht. De hele site van Markt 21 – 27, Gentpoortstraat tot Kaaistraat 10 zijn nu eigendom van de stad.

Toekomstvisie

Het stadsbestuur heeft een plan voor de volledige site geformuleerd. De bibliotheek zal verhuizen. We onderzoeken of de bibliotheek kan geïntegreerd worden in het industriële erfgoed op de site Molens van Deinze (Tolpoortstraat).

Het oude, neoclassicistische stadhuis dat in 1840 – 1843 gebouwd werd, is in 2010 beschermd als monument en moet behouden blijven. De stad zal het beschermde stadhuis zelf renoveren en in zijn glorie herstellen. Het gebouw zal een publieke functie krijgen.

Voor de rest van de site schreef de stad een wedstrijd uit om een private partner te vinden. Dit deel werd verkocht aan projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed. Er komt een gemengd project van wonen en stedelijke functies zoals handel, horeca en diensten. In het midden van de site komt er een binnentuin die voor iedereen toegankelijk zal zijn. De achterkant van het stadhuis wordt geïntegreerd in die buitenruimte. Het nieuwe project zal een meerwaarde zijn voor de hele buurt.

Op woensdag 21 februari 2024 vond er een infomarkt plaats over dit project.
Je kan de infopanelen hieronder downloaden.