Gemeente Stad Deinze

Heraanleg Sint-Poppoplein en deel Leiedam

Het Sint-Poppoplein is een ontmoetingsplek voor jong en oud. De ruimte tussen kerk en Leie werd in 2011 helemaal vernieuwd. Het is een echte verblijfsplek geworden. Hier kunnen groepen voetgangers en fietsers veilig verzamelen. Het plein wordt soms gebruikt voor evenementen. Heel wat Deinzenaren komen hier ‘s middag even tot rust. Op de lange bank of op de kade zit je uit de wind en in de zon, een ideale plek voor je lunch.

Bij de aanleg van het Sint-Poppoplein werden twee promenades langs de Leie gecreëerd, op twee verschillende niveaus. De promenade op het verlaagde niveau fungeert als aanlegsteiger voor de pleziervaart.

Sfeerverlichting
Langs de Leieboord staan lantaarns die 's avonds zowel het plein, de promenade als de lagergelegen kade verlichten. Lichtgevende LED-kasseien accentueren de centrale punten op het Sint-Poppoplein en het plein ter hoogte van de Kalkhofstraat. De kerk en het Saveryspand krijgen een accent als monument door een doordachte aanstraling. Een lager lichtniveau en het gebruik van LED-verlichting bij de monumenten verkleinen het energieverbruik.

Onderaan deze pagina kan je het definitief voorontwerp voor het Sint-Poppoplein en de Leiedam door M.-José Van Hee i.s.m. Robbrecht en Daem architecten downloaden.

Inhuldiging
Het Sint-Poppoplein werd samen met het Emiel Clausplein en een deel van de Leiedam afgewerkt en feestelijk ingehuldigd in 2011.