Gemeente Stad Deinze

Tolpoortstraat wordt veiliger voor schoolgaande jeugd

Gepubliceerd op  woensdag 30 september 2020

Vanaf 5 oktober 2020 tot het einde van het schooljaar wordt de Tolpoortstraat een schoolstraat. Dit houdt in dat er op schooldagen van 7.40 u. tot 8.20 u. geen gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten met uitzondering van hulpdiensten. 

Op weekdagen fietsen er gemiddeld zesduizend fietsers door de Tolpoortstraat, met een duidelijke piek bij de start van de schooldag. In combinatie met autoverkeer en zwaar vervoer levert dit gevaarlijke situaties op. De stad legt reeds in alle vergunningen op dat er bij het begin en einde van de scholen geen vrachtwagens naar de werven mogen rijden. In de praktijk blijkt handhaving echter moeilijk.

Om een structurele oplossing te bieden voor de veiligheid van de fietsende scholieren wordt de Tolpoortstraat vanaf 5 oktober 2020 tot het einde van het schooljaar (30 juni 2021) een schoolstraat. Dit houdt in dat de Tolpoortstraat (tussen de Brielstraat en het kruispunt met de N43 Gentstraat) bij het begin van schooldagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7.40 u. en 8.20 u. afgesloten wordt voor alle gemotoriseerd verkeer, behalve hulpdiensten. Hiervoor wordt de nodige signalisatie aangebracht. Het stapvoets uitrijden van de schoolstraat is toegelaten voor bewoners. Fietsers en voetgangers hebben voorrang.

Wie het strikt nodig heeft, kan via een gemotiveerde aanvraag doen om een doorgangsbewijs te verkrijgen via omgeving@deinze.be of 09 381 07 18. 

Verkeerssituatie tijdens de periode van de schoolstraat

Gedurende de periode van de schoolstraat is het van maandag tot en met vrijdag tussen 7.40 u. en 8.20 u. toegelaten om via de Leiedam richting de Brielstraat te rijden. Zo kan het verkeer komende van de Leiedam het centrum sneller verlaten en vermijden we een nieuwe verkeersstroom via de Markt, ook een belangrijke fietsroute voor schoolgaande kinderen.