Gemeente Stad Deinze

Samenlevingsdienst

Een warme maatschappij. Zorg voor zichzelf. Zorg voor mekaar. Zorg voor de natuur. Dat is wat jongeren tijdens een Samenlevingsdienst met elkaar verbindt. Net als in onze buurlanden kunnen jongeren tussen 18 en 25 jaar ook in België een Samenlevingsdienst doen.

Wat is dat?

De Samenlevingsdienst biedt je de kans je gedurende zes maanden voltijds te engageren voor een maatschappelijk project in een sector naar keuze: natuur, milieu en klimaat, zorg en welzijn, cultuur en onderwijs of sport. Daarnaast krijg je boeiende vormingen in groep (EHBO-certificaat van het Rode Kruis, ecologisch consumeren, sociale vaardigheden, interculturaliteit en vele andere) en neem je deel aan groepsprojecten met andere jongeren. Het hele jaar staat de Samenlevingsdienst open voor alle jongeren tussen 18 en 25 jaar ongeacht je opleidingsniveau of je ervaring.

Je kan bijvoorbeeld evenementen organiseren in een cultureel centrum, kleinschalige landbouw
ontdekken, activiteiten leiden in een opvangcentrum voor asielzoekers, in een rusthuis of in een
educatieve boerderij. Het is een geweldige kans om ervaring op te doen, mensen te ontmoeten, bij te leren, je blik te openen, jezelf te vormen én je toekomst richting te geven!

Je krijgt hiervoor een forfaitaire kostenvergoeding (rond de 10 euro per dag), bent verzekerd én wordt zowel tijdens als erna goed begeleid.

Meer weten? 

Schrijf je in voor een van de online infosessies of bezoek de website. Je vindt er niet enkel praktische informatie, maar ook een overzicht van de huidige projecten waar je als vrijwilliger aan de slag kan. Geen projecten in jouw buurt of die aansluiten bij jouw interesses? Geen nood de medewerkers van de Samenlevingsdienst gaan actief op zoek naar een passend project. 

Gastorganisatie

Ben jij een dynamische organisatie die een jongere tussen 18 en 25 jaar wel wil verwelkomen om er gedurende 6 maanden te werken als vrijwilliger binnen de domeinen natuur, milieu en klimaat, zorg en welzijn, cultuur, sport of onderwijs? Dan kan je meer informatie vinden op de website van de Samenlevingsdienst of de brochure hieronder raadplegen.