Gemeente Stad Deinze

Regenwater, da’s hemels!

Gepubliceerd op  dinsdag 4 juni 2024

Wist je dat ongeveer de helft van de Vlaamse woningen een regenwaterput heeft maar slechts 10% van het regenwater in de Vlaamse woningen hergebruikt wordt? Heel wat regenwaterputten worden niet gebruikt of zijn gewoonweg niet aangesloten. Nochtans valt er bij momenten gigantisch veel gratis regenwater uit de hemel. Waarom zouden we daar niet van profiteren?

Gratis water!

Regenwater hergebruiken heeft trouwens tal van voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt minder wasproduct nodig als je met regenwater wast. Kalk vermindert de werking van wasproduct en omdat regenwater minder kalk bevat, moet je minder wasproduct gebruiken.
  • Doordat regenwater minder kalk bevat, gaan jouw huishoudelijke toestellen die water gebruiken langer mee.
  • Ook zal het niet langer nodig zijn om de kalkaanslag in jouw toilet weg te schuren. Minder werk en een schoner toilet!
  • Regenwater is goedkoper dan leidingwater. Zo kun je door het gebruik van regenwater tot 50% op je drinkwaterfactuur besparen!
  • Door om te schakelen naar regenwater maak je jouw woning toekomstbestendig. Installaties als een betonnen regenput hebben namelijk een lange levensduur en vergen weinig onderhoud. Naast de klassieke betonnen versie bestaan er bovendien tal van andere (soms goedkopere) opties.

Waarom opvangen en hergebruiken?

De opvang en het hergebruik van regenwater zijn ook belangrijk voor ons klimaat. De klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden: lange periodes van droogte, hittegolven en zware regenval met wateroverlast wisselen elkaar af.
De opvang van regenwater geeft ons een buffer bij hevige regenwaterval en ontlast onze afvoersystemen om wateroverlast te voorkomen. Dat opgevangen water kunnen we dan weer in drogere periode gebruiken om tekorten op te vangen.

Meer weten?