Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Vlaamse Poëziedagen

OP OOIDONK

80 jaar na BASIEL DE CRAENE

1937-2017

14 en 15 oktober 2017 - Kasteel Ooidonk Bachte-Maria-Leerne (Deinze)

workshops - boekvoorstelling - optredens - kasteelbezoeken met poëtische ontmoetingen - de dichter(s) des vaderlands - netwerking - uitgeverijen

 Inschrijven nog mogelijk ter plaatse

Op initiatief van de stadsdichter van Deinze, Luc C. Martens, wordt de 80e verjaardag van de organisatie van de eerste Vlaamse Poëziedagen op het kasteel Ooidonk door priester-dichter Basiel De Craene herdacht met een tweedaags poëziefestival onder dezelfde naam.

Geheel in de geest van de Vlaamse Poëziedagen van De Craene (waar ook over de ideologische grenzen heen werd gekeken, heel vooruitstrevend voor die tijd) worden belangrijke hedendaagse vertegenwoordigers in Vlaanderen van de poëzie, zowel de auteurs als de organisaties, samengebracht. Tijdens een tweedaags evenement kunnen deze Vlaamse Poëziedagen dan ook een belangrijk netwerkevent worden.

Een bijkomende aanleiding tot deze literaire manifestatie is is de publicatie van het boek ‘Gij zijt allemaal welgekomen!' van prof. Dirk De Geest over de Vlaamse Poëziedagen. De boekvoorstelling vindt o.a. plaats op het domein van het kasteel Ooidonk.

Het tweedaagse evenement wordt een bundeling van workshops, boekvoorstellingen, voordrachten en poëziewandelingen door het kasteel Ooidonk met o.a. bijdragen van: Jana Arns, Daniel Billiet, Charles Ducal, Luuk Gruwez, Peter Holvoet-Hanssen, Ruth Lasters, Erwin Steyaert, Ann Van Dessel, Hilde Pinnoo, Miriam Van hee, Roel Richelieu Van Londersele, Charlotte Van den Broeck, Laurence Vielle en vele anderen....

luchtfoto.jpg

Organisatie

DéCéDé (dichterscollectief Deinze) en de stad Deinze en de gemeente Nevele i.s.m. het Poëziecentrum Gent en met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en de provincie Oost-Vlaanderen.

ONTDEK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA HIERONDER OF IN DE FLYER ONDERAAN

Workshops

 • Proeven van poëzie (max. 12)
  Zaterdag 14 oktober 9.30 tot 12 u.
  Actieve workshop o.l.v. Peter Mangelschots (Wisper) met schrijfoefeningen die de deelnemers uitdagen om ter plekke met poëzie aan de slag te gaan.
  Poëzie is een delicatesse met de meest uiteenlopende smaken. Welke smaak vind jij het lekkerst? In die zoektocht is Peter Mangelschots jouw gids. Zoals bij een echte degustatie laat hij je experimenteren met verschillende genres. Dankzij krachtige en tegelijk speelse oefeningen én opbouwende feedback heb je al snel de ingrediënten beet om jouw eigen gedichten op een geheel eigen wijze te kruiden. Je zal zien, je hebt de smaak sneller te pakken dan je dacht!
 • Feedback op jouw gedichten (max. 16)
  Zaterdag 14 oktober 10 tot 12 u.
  Workshop met Pazzi di Parole
  De dichters Daniel Billiet, Ann Van Dessel, Erwin Steyaert en Hilde Pinnoo geven individueel feedback op ingestuurde gedichten. Iedere deelnemer mag 2 tot 4 gedichten op voorhand doorsturen en krijgt ca. 20 min. feedback. Na bevestiging van uw online inschrijving, gelieve 2 tot 4 gedichten in te sturen ten laatste tegen 11 oktober naar danielbilliet@hotmail.com.
 • Zo dicteren je lijf en leden je woorden (max. 16)
  Zaterdag 14 oktober 18.30 tot 21.30 u.
  Workshop poëzie schrijven met Daniel Billiet en Tamara Lenaerts (creatief schrijven)
  Embodied writing. Embodied poetry. Be(k)lijfd Beschreven.
  Nu eens niet alleen maar schrijven met en vanuit je grijze cellen, maar vanuit heel je lijf. We dompelen jou mét je vijf zintuigen in enkele inzinderende ervaringen.
  Deze workshop gaat door op een historisch waterkasteel. Maar tenzij je het niet kunt laten, is het niet nodig je crinoline of 'halve luchtballon' aan te trekken. Noch je badpak.
  Zoals op alle kastelen hebben zich ook hier allerlei liefdes- en andere histories afgespeeld. Schrik niet als een kasteelheer jou samenzweerderig deelgenoot wil maken aan een Groot Kasteelgeheim. Of jou ontvoert naar zijn bijzondere massagekamer. Je werd nog nooit gemasseerd terwijl je luisterde naar indringende poëzie. En daarna mag jij die sensatie doorschrijven naar een rug of dij of neusvleugel of... Oei, nee, we mogen de pret niet bederven door al te veel te verklappen!
  Schrijven kan een avontuurlijke ontdekkingsreis zijn. Gun jezelf - of je vriend(in)? - een Groot Genot en schrijf mee wat je lijf jou influistert, verraadt of plukhaart. 

Boekvoorstelling

 • Gij zijt allemaal welgekomen
  Zaterdag 14 oktober om 16.30 u.
  Boekvoorstelling Poëziecentrum ‘Gij zijt allemaal welgekomen - Basiel de Craene en de Vlaamse poëziedagen' door prof. Dirk De Geest met intro door Eddy Vaernewijck en interview door Carlos Alleene.

Voorstellingen

 • Het Liegend Konijn
  Zaterdag 14 oktober om 14 u.
  Het Liegend Konijn 15 jaar: opzet en werkwijze
  Met Jozef Deleu (interview: Carl De Strycker) + optreden Luuk Gruwez en Miriam Van Hee
 • Pazzi di Parole
  Zaterdag 14 oktober om 15 u.
  met Daniel Billiet, Erwin Steyaert, Ann van Dessel, Hilde Pinnoo
 • De stadsdichter trakteert met Poëtische Borrelnootjes
  Zondag 15 oktober om 10.30 u.
  Luc C. Martens en leden van DéCéDé (Dichterscollectief Deinze) lezen voor en ontvangen volgende gasten: Patrick Cornillie, Frank De Vos, Dorien De Vylder, Sylvie Marie, Paul Rigolle, Yerna Van den Driessche, Geert Viaene en Maya Wuytack
 • Gierik & NVT stelt zijn dichters voor
  Zondag 15 oktober om 13.30 u.
  met o.a. Guy Commerman, Peter De Voecht, Richard Foqué en René Hooyberghs
 • De dichter(s) des vaderlands in duet
  Zondag 15 oktober om 15 u.
  Het Poëziecentrum trakteert met de dichter(s) des vaderlands Laurence Vielle en Charles Ducal 
 • De gezeefde dichters
  Zondag 15 oktober om 16.30 u.
  een keur aan dichters die regelmatig geselecteerd werden door Roel Richelieu Van Londersele en Charles Ducal voor publicatie in het e-zine het gezeefde gedicht.
  Hebben al toegezegd: Astrid Arns, Rik De Reeper, Astrid de Wancker, Annemie Deckmyn, Paul Soete, Wim Vandeleene, Hans Van Miegelbeek
 • Afsluiting Vlaamse Poëziedagen
  Zondag 15 oktober om 17.30 u.
  Afsluiting van de Vlaamse Poëziedagen met Paul Demets, plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen.

Kasteelbezoeken

Op zaterdag en zondag, telkens in groepen van max. 20 (13.30 u. groep 1 / 14.00 u. groep 2 / 14.30 u. groep 3). Het bezoek duurt 1,5 uur. Een geleid bezoek doorheen het prachtig gerestaureerde kasteel Ooidonk met poëtische intermezzo's:

 • op zaterdag 14 oktober met Jana Arns, Peter Holvoet Hansen en Charlotte Van den Broeck
 • op zondag 15 oktober met Luuk Gruwez, Ruth Lasters en Roel Richelieu Van Londersele

Kinderen en poëzie

Op zaterdag en zondag, doorlopende gratis workshop voor kinderen (4 - 12 jaar) met Theater Boutique.

Wat zit er in het koffertje van de Poëzieta’s? Een zebra of een Cheetah of een spaanse senorita?? Aan hun witte parapluutjes hangen rijmpjes te bengelen en met de versjes in hun haar, zien ze eruit als engelen! Ze gaan steeds op zoek, tijdens hun bezoek naar wie er in al die gedichten leeft Misschien ben jij het wel, die het gedicht een gezicht geeft? Snuister je mee in hun poëtisch gerei? Dat eindigt zeker en vast in een verkleedpartij! Hou je fantasie maar klaar de Poëzieta’s zijn daar!!!! Theater Boutique geeft een magische rijmelarij workshop, waar -geloof het of niet- de gedichten niet alleen in je dromen maar ook in het echt tot leven komen.

Netwerking

Zaterdag 14 en zondag 15 oktober van 10 tot 18 u.
Door de voorstellingen van Het Liegend Konijn (15 jaar), Gierik & NVT, Het gezeefde gedicht en Poëziekrant komen nieuwe dichters in nauw contact met deze vooraanstaande tijdschriften en hun redacties.
Uitgeverij P en het poëziecentrum voorzien een boekenstand.
Contacten zijn lopende met Creatief schrijven (tijdschrift Verzin), Wisper (cursussen) Deus ex machina (tijdschrift), Schaal van Digther (e-zine)… en andere uitgeverijen.

Doorlopend fotomontage over de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen uit het archief van de heemkundige kring Het Land van Nevele.

Toegangsprijzen

Het toegangsticket geeft toegang tot ALLE voorstellingen:

 • 5 euro per dag (zaterdag of zondag)
 • 7,50 euro voor de twee dagen

De workshops vinden plaats op zaterdag, hiervoor bedraagt de deelnameprijs 20 euro. Deelnemers aan een workshop kunnen op zaterdag ook alle voorstellingen volgen.

Kasteelbezoeken
Het unieke waterkasteel wordt bezocht met een lokale gids. Tijdens het bezoek van ca. 1,5 uur ontmoet men drie dichters. De deelnameprijs bedraagt 15 euro. Deelnemers aan een kasteelbezoek mogen ook op de dag zelf aan andere voorstellingen deelnemen.

Inschrijving

Inschrijven is nog mogelijk op de dag zelf.

Relevante producten