Gemeente Stad Deinze

Ophalen PMD-afval

PMD staat voor plastieken flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. PMD-zakken worden huis aan huis ingezameld.

Sinds juni 2019 is de nieuwe blauwe zak er, waarin een groter aantal verpakkingen mogen gesorteerd worden.

Opgelet: Plastic handschoenen horen niet thuis in de PMD-zak, maar in de restafvalzak!

Het is sowieso nooit toegelaten om plastic handschoenen mee te geven met het PMD-afval, maar dus al helemaal verboden in deze ‘corona-tijd’ want dit is niet veilig voor ophalers en personeel werkzaam in verwerkingsbedrijven.

Voorwaarden

Met de PMD-ophaling mag je meegeven:

  • Plastieken flessen en flacons: flessen van water, frisdrank, fruit- en groentesappen en melk; flacons van afwas- en onderhoudsproducten, wasproducten en wasverzachters, producten voor bad en douche, bleekmiddelen, gedistilleerd water. De flessen worden bij voorkeur platgedrukt met de dop erop.

  • Metalen verpakkingen: drankblikjes, conservenblikjes, schroefdoppen, kroonkurken en deksels van flessen en bokalen, dozen en bussen, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminiumschoteltjes, -schaaltjes en -bakjes.

  • Drankkartons: brikken van vloeibare producten zoals fruitsap, melk,…

  • Alle huishoudelijke plastic verpakkingen: yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic zakken, folies.

De verpakkingen dienen geledigd te worden en de verschillende verpakkingen mogen niet in elkaar steken. Verpakkingen van meer dan 8 liter zijn niet toegelaten.

Hoe aanvragen

De lichtblauwe PMD-zak wordt 2 keer per maand aan huis opgehaald.

Plaats de PMD-zak dichtgebonden en duidelijk zichtbaar op de stoep vóór 5.30 u. ’s morgens. De zakken mogen buiten gezet worden de avond voor de ophalingsdag vanaf 18 u.
De ophaaldag vind je terug via de gratis app recycle en in de online afvalkalender van IVM.

Nieuwe straten:

  • Binnenhof - ophaaldag woensdag
  • Haantjesstraat 1 tot 23 - ophaaldag donderdag
  • Schuttersdreef 1 tot 26 - ophaaldag donderdag

PMD-zakken zijn verkrijgbaar op de plaatsen waar ook de huisvuilzakken te verkrijgen zijn. In juni 2019 werd de nieuwe blauwe zak geïntroduceerd. Wie nog in het bezit is van oude PMD-zakken mag die blijven gebruiken.

Uitzonderingen

Volgende materialen mag je niet meegeven:

Speelgoed, emmers, medisch afval (vb. injectienaalden), plastic handschoenen, piepschuim, bidons van motorolie, aluminiumfolie, verpakkingen die giftige of bijtende producten bevat hebben.