Gemeente Stad Deinze

Planning/Inspraak/Bodemsanering

Bekendmaking inzake programmatische aanpak stikstof (PAS)

Op 10 maart 2023 heeft de Vlaamse Regering de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) definitief vastgesteld. De PAS is opgevat als een omvattend, niet-reglementair, realisatiegericht programma, met als onderdelen: 

    • brongerichte maatregelen om de emissie en depositie van stikstof te verminderen;
    • een stikstofsaneringsplan met herstelmaatregelen voor de natuurkwaliteit en het natuurlijk milieu in SBZ-H;
    • kaders voor de beoordeling van de impact van activiteiten die NOx of ammoniak uitstoten;
    • een pakket flankerende maatregelen om sectorinspanningen te ondersteunen;
    • een systeem voor monitoring en borging van de programmadoelen.

De Programmatische Aanpak Stikstof en bijhorende verklaring over de milieu-effectrapportage kunnen worden geraadpleegd via:

Als u geen computer of internet hebt, kunt u gebruikmaken van een openbare computer bij de dienst omgeving van de stad Deinze, na het maken van een afspraak via het nummer 09/381.95.00 of mail naar omgeving@deinze.be .

Vragen

Contacteer het Departement omgeving:


Goedkeuring Lokaal Materialenplan 2023 – 2030

Op 26 mei 2023 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Materialenplan (LMP) goed. Dit gebeurde op basis van een goedgekeurd Milieueffectenrapport (MER). Het LMP geldt als uitvoeringsplan en preventieprogramma voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, zoals voorzien in artikels 17 en 18 van het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

Het Lokaal Materialenplan schenkt specifieke aandacht aan het lokale niveau en de rol van lokale besturen, in het bijzonder voor het beheer van het huishoudelijk afval. Het plan vormt het beleidskader waarbinnen lokale overheden die rol kunnen uitvoeren. Het bevat de visie en beleidsacties op Vlaams niveau, ideeën en instrumenten alsook een aantal verplichtingen voor lokale besturen.

Het LMP, het plan-MER en de andere bijhorende documenten kan je tegelijkertijd via volgende kanalen raadplegen:

Als je geen computer of internet hebt, kan je gebruikmaken van een openbare computer bij de dienst omgeving van de stad Deinze, na het maken van een afspraak via het nummer 09/381.95.00 of mail naar omgeving@deinze.be.


Bekendmaking vaststelling van de sectorale voorwaarden voor windturbines

Op 7 juli 2023 wijzigde de Vlaamse Regering haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne (VLAREM II) wat betreft de sectorale milieuvoorwaarden voor inrichtingen voor het opwekken van elektriciteit door middel van windenergie. Dit besluit werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 17 juli 2023.

Met dit besluit stelt de Vlaamse Regering sectorale voorwaarden voor windturbines vast om de mogelijke milieuhinder ervan voor omwonenden te voorkomen of te beperken. Concreet gaat het om de slagschaduw-, veiligheids-, en geluidsaspecten van de exploitatie van windturbines uit rubriek 20.1.6 van de indelingslijst bij VLAREM II.

In een plan-MER zijn de mogelijke effecten van deze sectorale voorwaarden voor windturbines op mens en milieu onderzocht. Team Omgevingseffecten keurde het plan-MER goed op 21 april 2023.

U kunt het besluit, het bijhorende plan-MER en de verklaring over de milieueffectrapportage op de volgende manieren raadplegen: