Gemeente Stad Deinze

Paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om jouw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kun je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over jouw identiteit en nationaliteit, handtekening en foto bevat het ook jouw vingerafdrukken.

Het paspoort is:

  • zeven jaar geldig voor volwassenen
  • vijf jaar voor minderjarigen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Je kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat jouw gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als jouw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kun je geen paspoort aanvragen!

Hoe aanvragen

Je kan een paspoort aanvragen bij het gemeentebestuur waar je in de bevolkingsregisters bent ingeschreven. Een paspoort vraag je persoonlijk aan bij de dienst burgerzaken. Maak hiervoor een afspraak op afspraken.deinze.be. Ook je kinderen, ongeacht hun leeftijd, moeten aanwezig zijn indien voor hen een reispas wordt aangevraagd.

Ben je jonger dan 18 jaar en wens je zelf een reispas aan te vragen, dan dient een ouder of voogd de toelating te geven dat jou een reispas wordt afgeleverd. Je ouder of voogd zal in dit geval het aanvraagformulier mee moeten ondertekenen.

Indien geen reispas vereist is, dien je voor kinderen onder de 12 jaar een Kids-ID aan te vragen.

Gewone procedure
Kies je voor de gewone procedure, dan kun je het paspoort afhalen vanaf de 8e werkdag na het indienen van de aanvraag.

Spoedprocedure
Bij de spoedprocedure kun je het paspoort afhalen na 1 tot 2 werkdagen of 3 tot 4 werkdagen.

Bedrag

  Jonger dan 18 jaar Vanaf 18 jaar
Gewone procedure - 32 blz 35 euro 73 euro
Spoedprocedure - 32 of 64 blz 210 euro 250 euro
Superdringende procedure – aanvraag bij gemeente (levering binnen de 4.30 uur na het indienen van de aanvraag aan het loket van de FOD Buitenlandse Zaken – Koloniënstraat – 32 of 64 blz 270 euro 310 euro

Je dient te betalen bij de aanvraag van het paspoort. Dit kan cash of met Bancontact.

Wat meebrengen

Voor de aanvraag heb je volgende documenten nodig:

  • jouw identiteitskaart
  • 1 recente kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen
  • jouw oude paspoort of een attest van verlies/diefstal van de politie
  • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Relevante producten