Gemeente Stad Deinze

Opgelet voor fraudeurs bij contactonderzoek COVID-19

Gepubliceerd op  donderdag 22 oktober 2020

Met het hoge aantal COVID-19 besmettingen krijgen heel wat mensen een telefoon of huisbezoek van het contactonderzoek. Het Agentschap Zorg en Gezondheid krijgt meldingen van fraudeurs, personen die zich valselijk voordoen als een contactonderzoeker, om bankgegevens te verkrijgen.

Hoe herken je het echte contactonderzoek bij COVID-19? 

Wanneer iemand positief test op COVID-19, start het contactonderzoek. Je wordt altijd gebeld met het nummer 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door een ander nummer, dan is dat niet de contactopvolging. Het is ook heel moeilijk gemaakt om dit nummer te imiteren, een oproep met dit nummer is dus al een sterke zekerheid dat het een echte oproep is. Je kan veel afleiden uit de vragen die gesteld worden. Er wordt nooit gevraagd naar jouw bankgegevens of tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent.

Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. In die sms'en ontvang je een code die je aan jouw huisarts moet tonen voor een 'PCR-test', die COVID-19 opspoort. Als het te druk is, worden er ook sms'en gestuurd naar hoogrisicocontactpersonen van een patiënt.

Uitgebreide informatie vind je op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid: www.zorg-en-gezondheid.be/hoe-herken-je-het-contactonderzoek-bij-covid-19