Gemeente Stad Deinze

Open Monumentendag

Tussen Kale en Kanaal

Open Monumentendag brengt ons dit jaar naar Merendree. Deze deelgemeente telt vele mooie hoekjes en interessante gebouwen. Alle bezienswaardigheden zijn verbonden via een bewegwijzerde fietsroute.

Het parcours voert je langs wegeltjes, beken, meersen, akkers, bulken en nog veel meer tussen het Schipdonkkanaal en de Oude Kalevallei. Prachtige natuur en interessante gebouwen duiken achter elke hoek op. Zo vallen de talrijke kapelletjes op, tekenen van volksdevotie die mee het karakter van de gemeente bepalen. Maar ook herenhuizen, dorpswoningen en zelfs een kasteel staan op het programma.

Praktisch

Alle halteplaatsen zijn verbonden via een fietsroute. De route is 12 km lang en duurt minstens 3 u. (inclusief gidsbeurten). Het traject loopt langsheen heel wat trage wegen, waarvan sommige behoorlijk smal. Hou je daarom zeker aan de richting van de pijlen, om kruisende fietsers te vermijden. Twee gedeeltes zijn tijdelijk in verplichte rijrichting. Sommige delen van de route zijn niet toegankelijk voor auto's, door de focus op trage wegen. Onderaan deze pagina kan je de fietsroute ook downloaden.

Op verschillende halteplaatsen krijg je uitleg op een infopaneel. Deze blijven ter plaatse aanwezig tot eind september. Je kan dus ook na 13 september de fietsroute afleggen en kennismaken met deze mooie deelgemeente. Via de foto's die onderaan deze pagina zullen komen wordt het programma vanaf 4 september inhoudelijk uitgewerkt. Kom vanaf dan gerust al eens voorproeven!

De begeleidende brochure is vanaf 4 september tot eind september gratis te verkrijgen bij de cultuurdienst in het Leietheater, de dienst toerisme en het gemeentehuis Nevele, en op 13 september ook aan de kerk van Merendree. Onderaan deze pagina kan je de brochure ook downloaden.

Als de maatregelen voor de bestrijding van COVID-19 het toelaten, zullen we maximaal inzetten op gidsbeurten. Hiervoor moest je verplicht per locatie inschrijven, de inschrijvingen werden afgesloten op vrijdag 11 september om 17u.

Tijdens het volgen van de gidsbeurt draag je te allen tijde je mondmasker of mond/neusbescherming. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van onze medewerkers. 

De gidsbeurten worden verzorgd door enthousiaste vrijwilligers met veel kennis van zaken. Voor het onthaal kunnen we onder meer opnieuw rekenen op de medewerking van de leerlingen Communicatie en Media van het Erasmusatheneum Deinze. Heb je na de gidsbeurt nog specifieke vragen, neem dan contact op via cultuur@deinze.be.

Dit jaar werd ook aan de jeugd gedacht. Er werd opnieuw een familietocht in elkaar geknutseld. Vraag ernaar bij de centrale post aan de kerk van Merendree. Als er nog brochures over zijn, zullen deze na Open Monumentendag ook verder verdeeld worden. De oplossingen van de niet creatieve opdrachten zullen vanaf maandag 14 september bij de downloads beschikbaar worden gesteld.

En mocht deze pagina u nog niet kunnen overtuigen om zondag op de fiets te springen, beluister en bekijk zeker eens het interview van Roland Luttens en Luc Bauters bij Radio Tequila op zondag 6 september l.l.: