Gemeente Stad Deinze

Open Monumentendag

Zondag 11 september van 10 tot 18 u.

Vernield en verrezen: fietsen en genieten in het landelijke Landegem

Landegem, de naam alleen al roept het beeld op van een overwegend landelijke gemeente waar het vredig wonen is. Dat beeld klopt ook, al was dit een dikke eeuw geleden toch even anders. Open Monumentendag 2022 staat namelijk in het teken van hoe de oorlogsgebeurtenissen uit het verleden het landelijke Landegem hebben getekend. Gaande van een nieuwe kerk, kogelgaten in de gevel van een schuur tot een herdenkingsteken links en rechts dat ons met de neus op het menselijk verlies drukt. Maar het is lang niet allemaal kommer en kwel. Vandaag is Landegem vooral een prachtig landschap, doorsneden door de Kalevallei waar zich nu het Schipdonkkanaal in bevindt. Een begraafplaats, een kerktoren, interessante bomen met een verhaal, een kasteeltje, boerderijen, een verborgen stukje natuur, een kapel, een patattenkelder en de onvermijdelijke gedenktekens. Open Monumentendag is de gelegenheid om de verhalen achter al deze locaties te ontdekken. 

Praktisch

Route - startplaats

Een bewegwijzerde fiets- en wandeltocht van ongeveer 9 km verbindt alle bezienswaardigheden.

De startplaats is de Begraafplaats Landegem, Stationsstraat 10, 9850 Landegem (Deinze).

Gidsbeurten - brochure

Op bepaalde plaatsen geven gidsen je deskundige uitleg, op andere krijg je meer informatie via de begeleidende brochure.

De begeleidende brochure, inclusief de route met de stopplaatsen, kan je onderaan deze pagina downloaden. Vanaf 3 september is de fysieke brochure ook gratis te verkrijgen bij de dienst cultuur in Leietheater, de dienst toerisme en het gemeentehuis Nevele, en op zondag 11 september tussen 10 en 18 uur op de parking van de bibliotheek Landegem.

Prijs

Deelname is gratis en zonder inschrijving.

Bijkomende informatie?

Contacteer dienst Cultuur en Leietheater
cultuur@deinze.be
09 381 07 44