Gemeente Stad Deinze

Open Monumentendag

Zondag 8 september van 10 tot 18 u.

Onderweg in tijd en ruimte tussen Poesele, Vinkt en Meigem

"En route" als overkoepelend thema, daar gingen we in Deinze opnieuw mee aan de slag. We zagen het niet al te letterlijk, maar zochten interessante locaties die doorheen de tijd al wat veranderingen ondergingen. Het onderweg zijn tussen verleden, heden en toekomst. 

Drie kerken van drie karaktervolle dorpen (Meigem, Poesele en Vinkt) staan centraal in deze editie en als vierde toplocatie kunnen we Goed ten Briele (Poesele) in de schijnwerpers zetten. 

- Centrum Vinkt: de Sint-Bartholomeuskerk en dichte omgeving: in 2025 is het 85 jaar geleden dat de Meidagen 1940 het charmante dorp Vinkt omhulde in een zwarte gloed. Waartoe De Mens In Staat Is.

- Sint-Niklaaskerk Meigem: ook Meigem heeft het in mei 1940 zwaar te verduren gehad. Dit verhaal dat onlosmakelijk verbonden is met het ontstaan van de Heilig Bloedprocessie onthult veel over de veerkracht en het geloof van de dorpsgemeenschap. 

- Sint-Laurentiuskerk Poesele met omliggende kerkhof heeft onlangs een nieuwe weg ingeslagen. De herbestemming van het gebouw zorgt voor een nieuwe culturele injectie in het dorpsweefsel. Altijd al eens een bezoekje willen brengen aan de dakstructuur van de kerk? Schrijf je dan snel in via de link die hier eind augustus zal verschijnen. De plaatsen zijn beperkt tot 10 personen per half uur.

- Goed ten Briele Poesele zit midden in een omwenteling. De hoeve verliest zijn landbouwersfunctie en wordt omgetoverd tot een residentiële functie, met aandacht voor de erfgoedwaarden en het huidige wooncomfort.

Deze vier gegidste locaties worden verbonden door een fietstocht van ongeveer 14 km. Onderweg zijn nog een aantal locaties waarover je via de informatie in de brochure wat meer te weten komt.

Onderaan deze pagina verschijnen vanaf eind augustus verwijzingen naar de verschillende deellocaties. 

Praktisch

Route - startplaats

De startplaats is de Sint-Bartholomeuskerk te Vinkt, Martelarenplein 7, 9800 Deinze. Er is wordt een bewegwijzerde route voorzien voor de fiets, je vindt de route ook op een plannetje in de brochure. Ook zal je via de erfgoedapp de route kunnen volgen en inhoudelijke info terug vinden. 

Gidsbeurten - brochure

Op bepaalde plaatsen geven gidsen je deskundige uitleg, op andere krijg je meer informatie via de begeleidende brochure.

De begeleidende brochure, inclusief de route met de stopplaatsen, kan je onderaan deze pagina downloaden rond eind augustus. Op zondag 8 september kan je de fysieke brochure verkrijgen tussen 10 en 18 uur op de vier gegidste stopplaatsen. Nadien worden ze tot einde voorraad verder verspreid bij het Leietheater en de dienst Toerisme in Leiespiegel.

Prijs

Deelname is gratis en zonder inschrijving.

Enkel voor het bezoek van de dakstructuur van de kerk in Poesele dient wel ingeschreven te worden. De link naar de inschrijvingssite volgt eind augustus.

Bijkomende informatie?

Contacteer dienst Cultuur en Leietheater
cultuur@deinze.be
09 381 07 44