Gemeente Stad Deinze

Open Monumentendag

Over boerderijen en boerenwegels

Open Monumentendag brengt ons dit jaar naar Zeveren en Vinkt. Deze deelgemeenten verrassen ons met uitgestrekte groene velden, uitzonderlijke, mooie boerderijen en een aantal kapelletjes. Alle bezienswaardigheden zijn verbonden via een bewegwijzerde fietsroute.

Praktisch

Fietsroute

Alle halteplaatsen zijn verbonden via een fietsroute. De route is 16,5 km lang en duurt minstens 3,5 u. (inclusief gidsbeurten). Het traject loopt langs heel wat boerenwegen en wegeltjes, waarvan sommige behoorlijk smal zijn. Hou je daarom aan de richting van de pijlen, om kruisende fietsers te vermijden. Sommige delen van de route zijn niet toegankelijk voor auto's, door de focus op trage wegen. Onderaan deze pagina kan je de fietsroute downloaden (vanaf 3 september 2021).

Op verschillende halteplaatsen krijg je uitleg (scan daarvoor de QR-code). Deze blijven ter plaatse aanwezig tot eind september. Je kan dus ook na 12 september de fietsroute afleggen en kennismaken met deze mooie deelgemeenten. De locaties zijn echter alleen op zondag 12 september toegankelijk met een gids. 

let op!

De fietsroute van Open Monumentendag Vinkt/Zeveren staat bewegwijzerd met blauwe wegwijzers. 

Op de fietsroute kom je ook nog fluogele wegwijzers tegen. Deze bewegwijzeren de fietsroute van de intergemeentelijke Open Monumentendag met als thema Spoor. Zie hieronder voor meer info.

Brochure

De begeleidende brochure is vanaf 3 september tot eind september gratis te verkrijgen bij de cultuurdienst in Leietheater, de dienst toerisme en het gemeentehuis Nevele, en op 12 september bij de verschillende stopplaatsen. Onderaan deze pagina kan je de brochure downloaden (vanaf 3 september 2021).
Als er nog brochures over zijn, zullen deze na Open Monumentendag verder verdeeld worden. 
Als je op voorhand een brochure hebt afgehaald en je komt op zondag 12 september ook naar een gidsbeurt luisteren, meld dan gerust dat je al een brochure hebt. Zo kunnen zoveel mogelijk geïnteresseerden over de informatie beschikken. 

Gidsbeurten

Alle gegidste locaties zijn te bezoeken op zondag 12 september van 10u tot 18u

De locaties kunnen buiten deze momenten NIET bezocht worden, maar de nodige informatie kan verkregen worden via de QR-code die aan de straatkant staat.

Als de maatregelen voor de bestrijding van COVID-19 het toelaten, zullen we maximaal inzetten op gidsbeurten. Op een later moment beslissen we om eventueel toch met inschrijvingen te werken voor de binnenruimten.

Tijdens de gidsbeurt tellen de op dat moment geldende maatregelen. Als een mondmasker een grotere veiligheid kan bieden voor zowel jezelf als de medewerker van OMD, zal dit worden aanbevolen.

De gidsbeurten worden verzorgd door enthousiaste vrijwilligers met veel kennis van zaken. Voor het onthaal kunnen we onder meer rekenen op de medewerking van de leerlingen Communicatie en Media van het Erasmusatheneum Deinze.

Heb je na de gidsbeurt nog specifieke vragen, neem dan contact op via cultuur@deinze.be.

Op het juiste spoor

Spoorerfgoed in de regio Leie Schelde

Sinds 2021 is Deinze aangesloten bij IOED Leie Schelde (Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst). De eerste grote publieksactiviteit verbindt onze regio via het spoornetwerk. 2021 is door de Europese Unie uitgeroepen tot het Europese jaar van het Spoor. De voorbije 180 jaar heeft de treininfrastructuur belangrijke 'sporen' nagelaten in ons landschap en bijgedragen tot de demografische en economische ontwikkeling van de regio. 

Via de ErfgoedApp kan je de route downloaden en beleven. Er wordt ook een intergemeentelijke brochure verdeeld via verschillende kanalen vanaf 10 september

De fietsroute met het thema spoor is opgedeeld in 2 lussen, in totaal ongeveer 70 km. Ze is bewegwijzerd met fluogele pijltjes.

Bijkomende informatie?

Contacteer dienst cultuur en evenementen:

cultuur@deinze.be

09 381 07 44