Gemeente Stad Deinze

Mondmaskers: hoe kies je de beste?

Gepubliceerd op  maandag 16 november 2020

Bron: FOD economie

Soorten 

Chirurgische maskers worden vooral gebruikt door verplegend personeel en zijn bedoeld om zowel de patiënt als zichzelf te beschermen tegen eventuele besmettingen.
 
FFP2/FFP3-maskers beschermen de drager nog beter tegen het coronavirus. Beide soorten worden vandaag vooral gebruikt in de medische sector.
 
Comfortmaskers zijn mondmaskers die vooral worden gedragen door het grote publiek maar ook bijvoorbeeld door professionelen uit de medische sector. Zij zijn bedoeld voor personen die geen symptomen van besmetting vertonen en die zich in de openbare ruimte begeven. Wie een comfortmasker draagt, beschermt enkel anderen tegen een eventuele besmetting. Het is van groot belang dat iedereen een goed mondmasker heeft, het op de juiste manier en locatie opzet en het combineert met de 6 gouden regels tegen corona. Zo draagt iedereen bij aan het principe “Ik bescherm jou, jij beschermt mij”.
 

Het noorden kwijt?

Er bestaan zoveel soorten mondmaskers dat het niet meer duidelijk is welke geschikt zijn en welke niet. Hieronder een overzicht.
 
De mondmaskers die je het meeste tegenkomt, zijn de rechthoekige maskers met plooien. Het zijn wegwerpmaskers, ze bestaan in verschillende kleuren (meestal blauw) en worden in apotheken of supermarkten verkocht.
 
Ook stoffen mondmaskers zie je regelmatig, al dan niet met een leuk motiefje er op. Er bestaan drie categorieën.
Een eerste grote groep zijn de community maskers. Zij worden gemaakt in serieproductie door je favoriete voetbalclub, je gemeente, een winkelketen, enz. en moeten in overeenstemming zijn met een aantal vereisten. Daarnaast zijn er heel wat huisgemaakte versies te vinden. Zij zijn veilig voor zover ze gemaakt zijn volgens de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid.
Tenslotte heb je de groep stoffen maskers die de federale overheid voor elke Belg voorzag en die je kon ophalen in de apotheek.
 
Een sjaal of halsdoek is toegestaan als je geen mondmasker ter beschikking hebt en als minstens twee lagen stof je mond en neus bedekken.
 
Opgelet: een gezichtsscherm (faceshield), waarbij je volledige gezicht wordt afgedekt, is alleen toegelaten als je om medische redenen geen mondmasker kan dragen. Raadpleeg jouw arts. Het houdt eventuele druppels niet volledig tegen, maar is in die gevallen beter dan niets. Heb je geen geldige medische reden, dan volstaat dit type masker zeker niet. Uiteraard kan je een gezichtsscherm wel als aanvulling met een ander geschikt mondmasker dragen.

Masker correct dragen

Jammer genoeg maken veel mensen gebruik van mondmaskers die werden ontwikkeld voor andere doelen en jezelf of anderen niet beschermen tegen het virus.
 
Zo verschijnen er meer en meer mondmaskers met een of twee ventielen op de zijkant. Zij beschermen enkel de drager zelf en laten de uitgeademde lucht en eventuele virusdeeltjes van de drager volledig door. Andere mensen zijn dan helemaal niet beschermd. Dergelijke mondmaskers zijn dus absoluut niet toegestaan in de strijd tegen het coronavirus. De ventielen worden ook apart verkocht om ze vast te maken aan een mondmasker, maar het resultaat is hetzelfde: onvoldoende bescherming.
 
Ook plastieken mondmaskers zijn aan een opmars bezig maar beschermen niet voldoende als zij aan de zijkanten nog openingen hebben. De versies met een plastieken deel voor de mond omringd door stof die de mond en neus goed bedekken, zijn wel geschikt.
 
Dan zijn er nog de plastieken mondschermen. Zij steunen op de neus of op de kin en zijn aan de andere kanten volledig open. Ook die bieden geen bescherming voor jezelf en anderen.
Masker niet correct dragen
 

Enkele tips bij de aankoop

  • Kies de juiste maat. Er bestaan verschillende maten (kinderen, mannen of vrouwen) en verschillende manieren om ze vast te maken (achter de oren of achter het hoofd). Een mondmasker met de juiste maat sluit nauw aan op je gezicht. Zakt je mondmasker af terwijl je beweegt of praat, dan heeft het niet de passende maat voor je gezicht.
  • Controleer of je het adres en de identiteit van de fabrikant en een referentie kan vinden op het mondmasker of de verpakking.
  • Kijk na of er een gebruiksaanwijzing aanwezig is en lees die eerst. Zo weet je meteen op welke manier je het masker moet dragen, of je het moet wassen voor eerste gebruik, voor welke leeftijden het geschikt is enzovoort.
  • Koop het masker niet als het niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Tips voor correct gebruik

  • Het masker moet de kin, mond en neus bedekken. Een mondmasker dat je onder je neus draagt, beschermt jezelf en anderen niet.
  • Bewaar je mondmasker in een stoffen zak en niet in je handtas of zak van je jas.
  • Laat een kind jonger dan 3 jaar nooit een mondmasker dragen. Zij kunnen er door stikken.
  • Het is normaal dat je het gevoel hebt om minder lucht te hebben als je je mondmasker op hebt. Het betekent dat het masker werkt. Doe daarom zeker geen zware inspanningen als je je masker draagt.
  • Onderhoud je mondmasker op de juiste manier. Volg de wasinstructies die bijgevoegd zijn of gebruik het niet langer dan de aangegeven gebruiksduur.

Masker niet correct dragen 2