Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Mogelijke elektriciteitsschaarste

Deze winter is er in ons land een risico op een elektriciteitstekort door het uitvallen van enkele kerncentrales. Als het zover komt, treedt het afschakelplan in werking. Bepaalde straten kunnen dan tijdelijk afgesloten worden van het elektriciteitsnetwerk.

Om te vermijden dat het hele elektriciteitsnet dan tilt slaat en uitvalt (een black-out), werkte de federale overheid een afschakelplan uit. België werd ingedeeld in 8 schijven, die om beurt zonder stroom kunnen worden gezet tijdens de piekuren. Een klein deel van Deinze maakt deel uit van het afschakelplan.

Het gaat om volgende straten:


Schijf 3:
- Blauwpoortstraat
- Burg. Van Crombrugghelaan
- Engelhoekstraat
- Holdenweg
- Kasteeldreef
- Leernsesteenweg (deel)
- Leiehoek
- Kiekendreef
- Kooldreef
- Lange akkerstraat (deel)
- Moerstraat
- Meirebeekstraat
- Zwaluwenweg


Schijf 4:
- Artemeersstraat
- Kanegemstraat

De eerste gemeenten die zullen worden afgeschakeld zijn die in schijf 8. Indien dit niet voldoende is, wordt schijf 7 afgeschakeld, dan 6, enzovoorts. De stroomonderbreking zal waarschijnlijk gebeuren tijdens de piekuren tussen 17 en 20 uur en zal niet langer dan 2 tot 3 uur duren.


Bij een effectieve afschakeling worden de betrokken inwoners 24 uur op voorhand op de hoogte gebracht van de stroomonderbreking.


Zuinig omspringen met energie
We kunnen er samen alles aan doen om het afschakelen te vermijden en ons voor te bereiden. De eerste stap daarbij is spaarzaam om te gaan met energie. Iedereen kan zo zijn steentje bijdragen door het elektriciteitsverbruik zo veel mogelijk te beperken (vooral tussen 17 en 21 u.). Op die manier kan vermeden worden dat een dreigende elektriciteitsschaarste daadwerkelijk afschakelingen tot gevolg heeft. Zuinig omspringen met energie is bovendien ook goed voor je portemonnee en het milieu.

Meer info

Meer info over het afschakelplan en tips voor zuinig energieverbruik vind je op www.offon.be. Je kan op deze website ook steeds de situatie van het Belgische distributienet volgen.