Gemeente Stad Deinze

Mobipunten

Op 28 februari 2018 werd het eerste Belgisch Mobipunt, tegenover dienstencentrum Leiespiegel in Deinze officieel ingehuldigd. Het bevat een fietsenstalling, fietspomp, deelfietsen, deelauto's en een oplaadpunt voor elektrische wagens. Het openbaar vervoer is op wandelafstand bereikbaar. In elke deelgemeente en op enkele strategische plaatsen in Deinze worden dergelijke Mobipunten voorzien. De realisatie is mogelijk dankzij een projectsubsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen.

De stad leerde de Mobipunten kennen ter gelegenheid van een Europees project “Breakfast at sustainability’s” begin 2015. Daar legde de stadsdirecteur van Bremen de voordelen van het systeem uit. Deinze is samen met 8 andere Vlaamse steden (Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Turnhout) opgenomen als lid van het SUMP-netwerk. SUMP staat voor Sustainable Urban Mobility Plans networks, of netwerken van duurzame stedelijke mobiliteitsplannen. De leden engageren zich voor de opmaak of verbetering van hun mobiliteitsplannen zoals de Europese commissie die promoot via de SUMP-richtlijnen en ondersteunende programma’s, bijvoorbeeld ENDURANCE. Ook grote Europese steden zoals Manchester, Amsterdam, Bordeaux en Bremen om er maar enkele te noemen zijn lid van het netwerk.

Mobipunten verzamelen meerdere functies waarvan autodelen, nabijheid van openbaar vervoer, parkeermogelijkheid voor fietsen en toegankelijkheid essentieel zijn. Welke functies er precies aangeboden worden, is afhankelijk van de locatie. Voorbeelden zijn een degelijke fietsenstalling, deelwagens, deelfietsen, bushalte, fietspomp, oplaadpunten voor elektrische wagens, taxiplaatsen, …