Gemeente Stad Deinze

Middelbare graad: Muziek schrijven

Doelgroep: leerlingen die Muziek – Lagere graad hebben afgewerkt

Lestijd jongeren: Muziektheorie 1 uur/week + TaPas 1 uur/week + Compositie / Arrangeren en orkestreren 1 uur/week

Lestijd volwassenen: Muziektheorie 1 uur/week + MCV 1 uur/week + Compositie/Arrangeren en orkestreren 1 uur/week

Duur graad: 3 jaar

Muziektheorie

Wil je meer inzicht krijgen in de taal van de muziek? Zelf muziek schrijven lijkt je wel wat? Tijdens deze cursus ga je aan de slag met muziekschriftuur en verdiep je jouw inzicht in de partituren.

TaPas of MCV

TaPas

In de TaPas-lessen ga je op zoek naar jouw talenten en passies. Misschien ben je wel een begenadigd improvisator? Of schuilt er een heuse muziekjournalist in jou? Of zou componeren helemaal jouw ding zijn? Door jouw muzikale vaardigheden verder te ontwikkelen via muziek beluisteren, componeren, zingen, ritmeren, improviseren, onderzoeken, verkennen, spelen, presenteren, reflecteren … kun je jouw eigen muziekrecept samenstellen.

MCV

In de lessen MCV leer je muziek kennen in de grootst mogelijke verscheidenheid van vormen, genres en stijlen. Geleidelijk aan leer je al deze kennis in een historisch kader te plaatsen.

Het leren luisteren is daarbij van primordiaal belang. Actief luisteren is immers niet zo vanzelfsprekend en vereist een inspanning. Actief luisteren wordt in MCV gericht en zoekend luisteren, creatief luisteren en intensief beleven.

Stap voor stap leer je stilistische en technische kenmerken van de muziek te verwoorden in relatie tot de expressieve waarde van de muziek. Vaak ook vormt de cursus het kruispunt waar muziek, woord, dans en beeld elkaar kunnen ontmoeten. Naast puur muzikale elementen zijn immers ook algemeen artistieke, esthetische, cultuurhistorische inzichten en persoonlijkheidsvormende aspecten essentieel. Deze kunnen alleen maar bijdragen tot een grotere authenticiteit in de artistieke uitvoering van de leerling.

Compositie / Arrangeren en orkestreren

Compositie

Misschien heb je zelf al eens wat muziek geschreven of droom je ervan om dat ooit te doen maar heb je geen idee hoe je daaraan begint. In het vak Compositie leer je stap voor stap jouw muzikale ideeën op papier te zetten en te realiseren. Aan de hand van diverse compositietechnieken kun je je muzikale smakenpalet uitbreiden en jouw eigen muzikale taal verder ontwikkelen. Dankzij een nauwe samenwerking met verschillende ensembles binnen de academie breng je je composities echt tot leven.
 
 
Arrangeren en orkestreren