Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Meldingsportaal voor Aziatische hoornaar

Gepubliceerd op  maandag 13 mei 2019

Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar

In 2018 is de Aziatische hoornaar zijn invasie in ons land begonnen. De overheid - in samenwerking met de universiteit Gent, brandweerdiensten en civiele bescherming - heeft een plan klaar om de verdere uitbreiding van deze invasieve soort zoveel mogelijk af te remmen. Dit is nodig omdat de Aziatische hoornaar onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen,...) belaagt, waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen. Dit kan een ernstig probleem worden voor de imkers in ons land.

Het plan kan alleen slagen met de hulp van de bevolking. Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden. Dit kan je doen op het portaal van de werkgroep Aziatische hoornaar: vespawatch.be

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

 
 
 primair nest_uitgeknipt secundair nest_uitgeknipt 20181025_nestVespaVelutina_Erondegem_HoneybeeValley_coll
De nesten van de Aziatische hoornaar in mei (links), augustus (midden) en oktober (rechts). In de lente bouwen hoornaars bolvormige nestjes in bvb een tuinhuis, houtkot of carport. Vanaf de zomer verhuist het nest naar een hoge boomtop.


De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie (zie figuur). Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele stipjes. De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar. Maar met een beetje oefenen zal je gauw merken dat het verschil zeer duidelijk is.

De Aziatische hoornaar heeft twee kleuren: zwart en weinig geel op het achterlijf. De Europese hoornaar heeft drie kleuren: zwart, roodbruin en veel geel op het achterlijf.

Van de hoornaars zelf hoef je weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

inbologo_richtingmorgenlogo_UGent_NL_RGB_2400_kleur-op-witUGE1310HBValley_Q_Logo_01vlaamse_overheid_logonaakt_highres-180x83