Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Maatregelen ziekte van Newcastle (pluimvee)

Gepubliceerd op  maandag 9 juli 2018

Als gevolg van de vaststelling van de ziekte van Newcastle in een pluimveebedrijf in Zulte vaardigt het Federaal Voedselagentschap enkele maatregelen uit voor de toezichtszone van 10 km rond de haard.

In het weekend van 7-8 juli werd in een pluimveebedrijf in Zulte de ziekte van Newcastle vastgesteld. Dit is een virus bij pluimvee en duiven, zonder gevaar voor de mens. De dieren werden inmiddels ontruimd en het bedrijf wordt professioneel schoongemaakt. De ziekte van Newcastle is onder pluimvee en duiven bijzonder besmettelijk en zorgt voor plotse sterfte van de dieren. Het virus is niet gevaarlijk voor de mens. Er schuilt ook geen enkel gevaar in het consumeren van kippen of eieren.

Binnen een ruime toezichtszone van 10 km rond de haard (waaronder een deel van Deinze) is er een verzamelverbod voor pluimvee, duiven en andere in gevangenschap gehouden vogels (bijvoorbeeld vinken). Dit betekent dus dat vinkenzettingen of andere activiteiten waar pluimvee of duiven verzameld worden, niet kunnen doorgaan. Er is ook een vervoersverbod voor pluimvee en broedeieren op het grondgebied België. Wedstrijdduiven en andere in gevangenschap gehouden vogels mogen de toezichtszone niet verlaten.

Ook voor professionele pluimveebedrijven in de omgeving worden strikte maatregelen uitgevaardigd door het FAVV.

De maatregelen zijn van toepassing tot 16 augustus 2018. Op de website van het Federaal Voedselagentschap http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/newcastle worden alle maatregelen per zone duidelijk omschreven en up to date gehouden. We verwijzen dan ook hiernaar voor bijkomende informatie.

 

Hoe kan je jouw kippen beschermen?

Het is belangrijk om je kippen zo goed mogelijk te beschermen tegen de ziekte. Hou daarom rekening met onderstaande maatregelen:


• Contact met andere kippen vermijden.
• Contact met wilde vogels vermijden: aangezien de ziekte momenteel in zowat het hele land opduikt, wordt het virus ook verspreid door wilde vogels. Het virus wordt overgedragen bij direct contact met besmette vogels, via besmet voeder en drinkwater. Vandaar dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat de wilde vogels niet bij het voeder en het water van je kippen kunnen. Het is aan te raden om het drinkwater en het kippenvoer onder een dakje te zetten en eventueel een net boven je hok te hangen.
• Momenteel is het aankopen, het ruilen en het tentoonstellen van pluimvee verboden. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er geen besmet pluimvee in je kippenhok brengt. Stel dus de aankoop van nieuwe dieren uit.
• Laat geen andere pluimveehouders toe in je kippenhok.
• Vaccineer je pluimvee: Tegen de ziekte van Newcastle kan je vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.