Gemeente Stad Deinze

Laat griep deze winter in de kou staan

Gepubliceerd op  woensdag 30 september 2020

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best ieder jaar vaccineren. Dit jaar - omwille van corona - laten ook 50-plussers zich best inenten tegen griep.

Griepvaccinatie: extra belangrijk in coronatijden

Nu dit jaar ook het coronavirus circuleert, is griepvaccinatie - en voor sommigen pneumokokkenvaccinatie - meer dan ooit belangrijk. Want als een nieuwe piek aan coronapatiënten samenvalt met de jaarlijkse griepgolf, kan dat ziekenhuizen en zorgverleners overbelasten. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door griep. Laat je dus vaccineren, zo help je jezelf én de zorgverleners. En hou je een bed vrij voor een coronapatiënt.

Gefaseerde aanpak: risicogroepen eerst

Wie behoort tot de groepen waarvoor griepvaccinatie aanbevolen is, kan het vaccin vanaf half oktober toegediend krijgen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na de prioritaire vaccinatie van de risicogroepen, kan de vaccinatie worden uitgebreid tot de rest van de bevolking. Dat betekent dat anderen het vaccin dan vanaf midden november kunnen bekomen.

Meer info

www.laatjevaccineren.be/griep