Gemeente Stad Deinze

kapel Oostergem

Merendree is een dorp dat bijzonder rijk is aan kapellen allerhande. Deze kleine landschapselementen kleuren het dorp en bepalen mee de identiteit van deze landelijke gemeente. Hoewel de devotie de laatste decennia is afgenomen, verdienen zij nog steeds het nodige onderhoud als waardevolle bouwkundige relicten in ons landschap. Vandaar dat Open Monumentendag een uitstekende gelegenheid is om ze onder de aandacht te brengen.

Niet toevallig staat deze kapel op een splitsing van wegen. De inplanting van een kapelletje op het kruispunt van twee wegen refereert nog aan zijn oude beschermende functie van de voorbijganger tegen het kwade. Bovendien ligt het op deze wijze heel markant en kan de passant het moeilijk negeren.

Oorspronkelijk stond hier een kruisbeeld met Christusfiguur onder een afdak, door de welstellende familie De Cuyper geplaatst. In de eerste helft van de 19e eeuw is dit kruis vervangen door een kapel. Eind 19e eeuw was het eigendom van Bruno Verstraete, zijn dochter Hemelda (*M. 1904, secretaresse C.O.O. Merendree) liet de kapel restaureren in 1974.

Het dak van dit wegkapelletje wordt traditiegetrouw bekroond door een ijzeren kruis. Ook binnen in deze kapel hangt een kruisbeeld.

Wist je trouwens dat Roland Luttens bij de restauratie van deze kapel eigenhandig de sierlijsten heeft vormgegeven op basis van de oorspronkelijke? Een echte Merendreenaar met het erfgoedhart op de juiste plaats!