Gemeente Stad Deinze

Internationaal rijbewijs

Maak een afspraak bij de dienst Burgerzaken

Ben je van plan om een auto te huren in een ver land of met de eigen wagen naar een niet-Europees land te reizen, dan is het beter dat je naast het gewoon Belgisch/Europees rijbewijs ook het internationaal rijbewijs meeneemt.

Anders gezegd. Ga je op reis en wens je een voertuig te besturen (eigen wagen of gehuurd) dan heb je de volgende rijdocumenten nodig:

  • in de EU-landen: een Belgisch of Europees rijbewijs
  • in de andere landen: voor zover nodig een internationaal rijbewijs én steeds een Belgisch/Europees rijbewijs. Om te weten welk rijbewijs je nodig hebt kan je best vóór het vertrek de ambassade of het consulaat van het bestemmingsland raadplegen.

In ieder geval is een internationaal rijbewijs niet geldig zonder een geldig Belgisch/Europees rijbewijs. Heb je een internationaal rijbewijs nodig, dan moet je dus steeds over beide documenten beschikken en ze kunnen voorleggen.

Een internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig, vanaf de afgiftedatum. Maar als het Belgisch/Europees rijbewijs minder lang geldig is, geldt dit ook voor het internationale rijbewijs.

Voorwaarden

Je kan een internationaal rijbewijs aanvragen als:

  • je bent ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister en
  • je een geldige identiteitskaart afgeleverd in België hebt en
  • je een geldig Belgisch of Europees rijbewijs hebt.

In België mag je enkel met een geldig internationaal rijbewijs rijden, indien je niet aan de verblijfsvoorwaarden voldoet, dit wil zeggen wanneer je niet in België ingeschreven bent. Als Belg moet je dus op verzoek steeds jouw Belgisch/Europees rijbewijs tonen.

Hoe aanvragen

Je kunt het internationaal rijbewijs aanvragen in de dienst Burgerzaken. Je maakt hiervoor een afspraak op afspraken.deinze.be.

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van 3 jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale of Europese rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Als jouw internationaal rijbewijs afloopt, als je het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, moet je een nieuw exemplaar aanvragen. Daarbij geef je jouw verlopen internationaal rijbewijs af of in geval van diefstal geef je een verklaring van diefstal door de Belgische politie af.

Bedrag

21 euro

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart.
  • Eén recente pasfoto in kleur, met lichte, egale achtergrond.
  • Geldig Belgisch of Europees rijbewijs.