Gemeente Stad Deinze

Informatie voor ondernemers

Horeca

Heb je een café of restaurant ? Lees hier de gids van FOD Economie.

Federale overheid: tijdelijke werkloosheid en regeling voor betalingen

Voor vragen specifiek over economie, werkgelegenheid, kmo’s en zelfstandigen kan je terecht op het nummer 0800 120 33 (contactpunt FOD Economie).

De federale overheid nam een aantal maatregelen die erop gericht zijn om economische verliezen te beperken, enerzijds door getroffen ondernemingen in staat te stellen hun werknemers tijdelijk werkloos te maken en anderzijds door te voorzien in regelingen voor spreiding, uitstel en vrijstelling van betalingen.

Voorts publiceert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg informatie over preventiemaatregelen die werkgevers kunnen nemen en de arbeidsrechtelijke gevolgen. Deze informatie vind je hier

Vlaamse overheid: Corona hinderpremie en andere steunmaatregelen

Er is een VLAIO contactpunt voor bedrijven met Corona-vragen: bel of whatsapp naar 0800 20 555

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op deze website van VLAIO.

Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht volledig of enkel in het weekend de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de Corona hinderpremie in het leven geroepen. Deze werd op 18 maart 2020 uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bijvoorbeeld kledingwinkels, elektrozaken of doe-het-zelfwinkels) die volledig moeten sluiten door de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Net als bij hinder wegens openbare werken komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen worden.

Je kan de hinderpremie enkel online aanvragen via https://www.aanvraagcoronapremie.be.
Bekijk eerst de veelgestelde vragen op deze link om te weten of je aanspraak kan maken op de premie.

Daarnaast zijn er ook andere steunmaatregelen waaronder uitstel betaling onroerende voorheffing en verkeersbelasting. Ondernemingen kunnen ook een beroep doen op een overbruggingskrediet voor zelfstandigen. Meer informatie over deze steunmaatregelen vind je hier.