Gemeente Stad Deinze

Informatie voor ondernemers

  • Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, moeten onder meer de regels van social distancing (een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon) gegarandeerd worden.
  • Hotels en B&B's blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op de kamer.
  • Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de verplichtingen inzake telewerk, mondmasker en social distancing.

Horeca

Cafés en restaurants zijn gesloten tot en met 7 mei 2021.Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 u. 

Vanaf 8 mei 2021 mogen cafés en restaurants hun klanten terug bedienen op hun terras.

Voor de getroffen horeca zijn er steunpakketten van de federale en de regionale overheden.

Nachtwinkels moeten sluiten om 22 u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 u.

Algemene ondersteuning en steunmaatregelen bedrijven, middenstand en vrije beroepen

Er zijn verschillende maatregelen om de bedrijven, middenstand en vrije beroepen te steunen n.a.v. de ingevoerde maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Correcte en actuele informatie is beschikbaar via verschillende kanalen.

Federale overheid: tijdelijke werkloosheid en regeling voor betalingen

Voor vragen specifiek over economie, werkgelegenheid, kmo’s en zelfstandigen kan je terecht op het nummer 0800 120 33 (contactpunt FOD Economie).

De federale overheid nam een aantal maatregelen die erop gericht zijn om economische verliezen te beperken, enerzijds door getroffen ondernemingen in staat te stellen hun werknemers tijdelijk werkloos te maken en anderzijds door te voorzien in regelingen voor spreiding, uitstel en vrijstelling van betalingen.

Voorts publiceert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg informatie over preventiemaatregelen die werkgevers kunnen nemen en de arbeidsrechtelijke gevolgen. Deze informatie vind je hier

Vlaamse overheid: Corona hinderpremie en andere steunmaatregelen

Er is een VLAIO contactpunt voor bedrijven met Corona-vragen: bel of whatsapp naar 0800 20 555

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op deze website van VLAIO.

Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht volledig of enkel in het weekend de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de Corona hinderpremie in het leven geroepen. Deze werd op 18 maart 2020 uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bijvoorbeeld kledingwinkels, elektrozaken of doe-het-zelfwinkels) die volledig moeten sluiten door de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Net als bij hinder wegens openbare werken komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen worden.

Je kan de hinderpremie enkel online aanvragen via https://www.aanvraagcoronapremie.be.
Bekijk eerst de veelgestelde vragen op deze link om te weten of je aanspraak kan maken op de premie.

Daarnaast zijn er ook andere steunmaatregelen waaronder uitstel betaling onroerende voorheffing en verkeersbelasting. Ondernemingen kunnen ook een beroep doen op een overbruggingskrediet voor zelfstandigen. Meer informatie over deze steunmaatregelen vind je hier.

Interessante info

Unizo geeft specifiek advies voor ondernemers op de Coronalijn 0800 20 750. Je kan ook inschrijven op een Coronanieuwsbrief. Alle details over nieuwe extra financiële steunmaatregelen of een al dan niet verplichte sluiting lees je op de Coronawebsite van Unizo.

Voka biedt een overzicht van hoe je de steunmaatregelen voor je bedrijf aanvraagt.

Deinze Winkelstad vzw vermeldt op zijn website een overzicht van Deinse handelaars die hun producten en/of diensten online aanbieden.

Deinze Industrie vzw, de koepelorganisatie van alle bedrijven in de regio Deinze, maakte in samenwerking met het maatwerkbedrijf Demival een demo-film met veiligheidsmaatregelen op de werkvloer. De demo-film kan worden bekeken op www.deinzeindustrie.be

Voor verdere vragen over economie:

Voor verdere algemene informatie over het coronavirus: