Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Informatie voor ondernemers

Uitgebreide info vind je in de algemene FAQ en de FAQ van de socio-economische cel onderaan deze pagina.

Maatregelen voor horeca

Alle restaurants, cafés en discotheken zijn gesloten. De maatregel geldt tot en met 19 april 2020, met mogelijke verlenging tot en met 3 mei 2020.

  • Maaltijden thuis leveren, drive-in of laten afhalen (bijvoorbeeld bij frituur of een restaurant) is wel nog toegelaten. Er wordt geadviseerd om bestellingen maximaal digitaal of telefonisch te laten plaatsen zodat het rechtstreeks contact met klanten zoveel mogelijk vermeden wordt. Er moet gelet worden dat er geen lange wachtrijen ontstaan.
  • Klanten ter plaatse laten eten is niet toegelaten. 

Maatregelen voor winkels, markten, kapsalons, ...

Deze maatregelen zijn van kracht vanaf 18 maart 2020 12 u. tot en met 19 april 2020, met mogelijke verlenging tot en met 3 mei 2020.

Alle niet-essentiële winkels sluiten. Voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels, tankstations, leveranciers van brandstoffen en banken blijven open.

Nachtwinkels moeten vanaf 22 u. 's avonds de deuren sluiten.

Hotels mogen open blijven, maar zonder toegang tot bar, restaurants (gemeenschappelijke zalen) en recreatieve ruimtes. Roomservice is toegelaten.

Recreatieve en toeristische woningen (vakantiehuisje, camping, B&B, vakantieparken, AirBnB, ...) moeten sluiten. De permanente bewoners van dit soort woningen mogen uiteraard hier blijven wonen.

De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter en maximum 30 minuten per klant.

Openbare markten worden verboden, met uitzondering van voedingskramen waar die noodzakelijk zijn in gebieden die geen commerciële voedselinfrastructuren hebben. 

Kappers moeten sluiten.

Algemene ondersteuning en steunmaatregelen bedrijven, middenstand en vrije beroepen

Er zijn verschillende maatregelen om de bedrijven, middenstand en vrije beroepen te steunen n.a.v. de ingevoerde maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Correcte en actuele informatie is beschikbaar via verschillende kanalen.

Federale overheid: tijdelijke werkloosheid en regeling voor betalingen

Voor vragen specifiek over economie, werkgelegenheid, kmo’s en zelfstandigen kan je terecht op het nummer 0800 120 33 (contactpunt FOD Economie).

De federale overheid nam een aantal maatregelen die erop gericht zijn om economische verliezen te beperken, enerzijds door getroffen ondernemingen in staat te stellen hun werknemers tijdelijk werkloos te maken en anderzijds door te voorzien in regelingen voor spreiding, uitstel en vrijstelling van betalingen.

Voorts publiceert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg informatie over preventiemaatregelen die werkgevers kunnen nemen en de arbeidsrechtelijke gevolgen. Deze informatie vind je hier

Vlaamse overheid: Corona hinderpremie en andere steunmaatregelen

Er is een VLAIO contactpunt voor bedrijven met Corona-vragen: bel of whatsapp naar 0800 205 5

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op deze website van VLAIO.

Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht volledig of enkel in het weekend de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de Corona hinderpremie in het leven geroepen. Deze werd op 18 maart 2020 uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bijvoorbeeld kledingwinkels, elektrozaken of doe-het-zelfwinkels) die volledig moeten sluiten door de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Net als bij hinder wegens openbare werken komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen worden.

Je kan de hinderpremie enkel online aanvragen via https://www.aanvraagcoronapremie.be.
Bekijk eerst de veelgestelde vragen op deze link om te weten of je aanspraak kan maken op de premie.

Daarnaast zijn er ook andere steunmaatregelen waaronder uitstel betaling onroerende voorheffing en verkeersbelasting. Ondernemingen kunnen ook een beroep doen op een overbruggingskrediet voor zelfstandigen. Meer informatie over deze steunmaatregelen vind je hier.

Interessante info

Unizo geeft specifiek advies voor ondernemers op de Coronalijn 0800 20 750. Je kan ook inschrijven op een Coronanieuwsbrief. Alle details over nieuwe extra financiële steunmaatregelen of een al dan niet verplichte sluiting lees je op de Coronawebsite van Unizo.

Voka biedt een overzicht van hoe je de steunmaatregelen voor je bedrijf aanvraagt.

Voor verdere algemene informatie over het coronavirus: