Gemeente Stad Deinze

Informatie voor ondernemers

Horeca

Sinds 27 juni 2021:

  • Een maximum van 8 personen is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen.
  • Het verplichte sluitingsuur wordt verlaat naar 1 uur ’s nachts. Dit sluitingsuur geldt ook voor horeca-bezorging aan huis en nachtwinkels.
  • Het gebruik van plexiglas is toegestaan op de terrassen als alternatief voor de 1,5-meter-regel tussen de tafelgezelschappen
  • Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten, mits het dragen van een mondmasker.
  • Voor banketten en recepties gelden er geen maxima meer wat het aantal aanwezigen betreft. Voor het overige gelden de regels van de horeca.
  • Meer informatie over de maatregelen in de horeca en de horecagids vind je op de website van de FOD economie.

Federale overheid: tijdelijke werkloosheid en regeling voor betalingen

Voor vragen specifiek over economie, werkgelegenheid, kmo’s en zelfstandigen kan je terecht op het nummer 0800 120 33 (contactpunt FOD Economie).

De federale overheid nam een aantal maatregelen die erop gericht zijn om economische verliezen te beperken, enerzijds door getroffen ondernemingen in staat te stellen hun werknemers tijdelijk werkloos te maken en anderzijds door te voorzien in regelingen voor spreiding, uitstel en vrijstelling van betalingen.

Voorts publiceert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg informatie over preventiemaatregelen die werkgevers kunnen nemen en de arbeidsrechtelijke gevolgen. Deze informatie vind je hier

Vlaamse overheid: Corona hinderpremie en andere steunmaatregelen

Er is een VLAIO contactpunt voor bedrijven met Corona-vragen: bel of whatsapp naar 0800 20 555

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op deze website van VLAIO.

Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht volledig of enkel in het weekend de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de Corona hinderpremie in het leven geroepen. Deze werd op 18 maart 2020 uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bijvoorbeeld kledingwinkels, elektrozaken of doe-het-zelfwinkels) die volledig moeten sluiten door de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Net als bij hinder wegens openbare werken komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen worden.

Je kan de hinderpremie enkel online aanvragen via https://www.aanvraagcoronapremie.be.
Bekijk eerst de veelgestelde vragen op deze link om te weten of je aanspraak kan maken op de premie.

Daarnaast zijn er ook andere steunmaatregelen waaronder uitstel betaling onroerende voorheffing en verkeersbelasting. Ondernemingen kunnen ook een beroep doen op een overbruggingskrediet voor zelfstandigen. Meer informatie over deze steunmaatregelen vind je hier.