Gemeente Stad Deinze

Herinrichting Markt

De vernieuwde Markt is het bruisende centrum van de stad. Het is er aangenaam kuieren, winkelen en werken. Bovendien is het door de nieuwe inrichting mogelijk om diverse evenementen te laten doorgaan midden in het stadscentrum.

Onderaan deze pagina kan je de presentatiebundel 'definitief voorontwerp Markt Deinze' door Marie-José Van Hee i.s.m. Robbrecht en Daem architecten downloaden.

Op 31 augustus, 1 en 2 september 2012 werd de vernieuwde Markt feestelijk geopend met o.a. luister-, avonturen- en fantasieplein voor klein en groot, verschillende muzikale optredens, place du Tertre en een modeshow.

Vier kleurvlakken met betekenis
Om de waardevolle gebouwen aan de Markt te accentueren, werd ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het stadhuis, de voormalige stadshal en het huis Van Thuyne telkens een speciaal voorplein aangelegd. De voorpleinen hebben de vorm van vier grote kleurvlakken, geïnspireerd op de vier seizoenen en schilderijen van Leieschilders (Albijn Van den Abeele 'Weide in de lente', Emile Claus 'Zonnige Boom', Albert Saverys 'Winter aan de Leie' en Valerius De Saedeleer 'De Leie te Latem').

De voorpleinen zijn vlak en vormen geen hinder voor het gebruik van het plein. Voor de uitwerking van deze voorpleinen/kleurvlakken werd Benoît Van Innis aangesteld, een kunstenaar met veel ervaring in het integreren van kunst in de publieke ruimte.

Ter hoogte van de Hallepoort werd er een stadshal (luifelconstructie) geplaatst, die polyvalent gebruik mogelijk maakt. De stadshal kan o.a. dienen als overdekt podium, verzamelplaats, ...

Verbinding met het Kaandelpark
Aan het huis Van Thuyne werd op het kleurvlak een groep platanen geplant. De bomen trekken als het ware het Kaandelpark door tot op de Markt. Onder deze bomen werden zitbanken voorzien. Via de doorgang van huis Van Thuyne is het mogelijk om rechtstreeks van de Markt naar het Kaandelpark te stappen.

Sfeerverlichting
De nieuwe verlichtingsarmaturen werden bevestigd op de gevels in plaats van verlichtingspalen en brengen 's avonds sfeer op de Markt. De vier voorpleinen/kleurvlakken met aanpalende gebouwen krijgen accentverlichting.