Gemeente Stad Deinze

Het Groeipakket

Het Groeipakket is de nieuwe naam voor de Vlaamse kinderbijslag. Het Groeipakket is het geheel van financiële tegemoetkomingen dat de Vlaamse overheid voorziet voor elk kind in elk gezin. Het geeft gezinnen maximaal de kans elk kind te laten groeien en zich zo volledig mogelijk te ontplooien. 

Hoe ziet het groeipakket eruit?

Elk kind krijgt een startbedrag, basisbedrag en schoolbonus.

  • Bij de geboorte of de adoptie van een kind krijg je eenmalig een startbedrag van 1.144,44 euro. 
  • Je krijgt daarna maandelijks een basisbedrag voor je kind(eren) als financiële ondersteuning bij de opvoeding. Dat bedrag is hetzelfde voor elk kind geboren vanaf 2019 en bedraagt 166,46 euro.
  • In augustus krijgt elk kind dat in juli recht had op het basisbedrag ook een schoolbonus (20,81 euro tot 62,42 euro) als duwtje in de rug bij de start van het nieuwe schooljaar. Maar ook kinderen die nog niet naar school gaan, krijgen de bonus als ondersteuning in de opvoedingskosten. Dit bedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Je krijgt de schoolbonus automatisch. Hij wordt betaald met het basisbedrag in augustus.

Sommige gezinnen hebben recht op extra ondersteuning:

  • De sociale toeslag is er voor gezinnen die met hun inkomen de opvoedingskost moeilijker kunnen dragen. De toeslag is afhankelijk van inkomen en gezinsgrootte. Het bedrag wordt automatisch toegekend zodra je er recht op hebt.

De corona-crisis maakt het voor veel gezinnen financieel nog moeilijker. Daarom is er nu een versnelde uitbetaling van de sociale toeslag mogelijk voor wie een leefloon krijgt.
Kom je in aanmerking? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw uitbetaler van het Groeipakket. 

  • De zorgtoeslag heeft als doel om wezen, halfwezen, pleegkinderen en kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften extra te ondersteunen.
  • De schooltoeslag vervangt de vroegere schooltoelage die werd uitbetaald door het Vlaams Ministerie van Onderwijs. Krijgt je kind een Groeipakket en volgt het lessen in het kleuter, lager of secundair onderwijs, dan ontvang je de schooltoeslag automatisch tussen september en december als je er recht op hebt. Je hoeft dus niet langer zelf een aanvraag in te dienen. Vanaf het hoger onderwijs dient je wél een aanvraag in te dienen bij het Vlaams Ministerie van onderwijs (www.studietoegen.be).

Voor wie

Voor elk kind in elk gezin

Hoe aanvragen

Je dient als ouder zelf het Groeipakket aan te vragen bij één van de 5 uitbetalingskantoren:

Uitbetalingskantoren op afspraak in Huis van het Kind Deinze:
elke 1e vrijdag en elke 3e maandag van de maand.
Je kan een afspraak maken tussen 9u en 12u via huisvanhetkind@deinze.be

Wie Komt?:

OKTOBER

vrijdag 02 oktober 2020: FONS
maandag 12 oktober 2020: Parentia
vrijdag 30 oktober 2020: Kidslife

NOVEMBER

maandag 16 november 2020: Parentia

DECEMBER

vrijdag 04 december 2020: FONS
maandag 14 december 2020: Infino