Gemeente Stad Deinze

Eén gratis boom voor elke Deinse tuin

De bestelperiode voor 2023 is afgelopen.

Jouw tuin, groot of klein, kan een verschil maken voor natuur en klimaat. Daarom biedt stad Deinze aan ieder gezin een gratis hoogstamloofboom of hoogstamfruitboom aan, zolang de voorraad strekt. Samen zorgen we zo voor meer groen en dat is goed voor mens en dier. Maak van je tuin een fijne plek voor vogels, bijen en vlinders. En geniet zelf ook van de bloesems, de vruchten, het groen, en de schaduw.

In het document hieronder vind je een overzicht van de soorten waaruit je kan kiezen. Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei is onze partner in deze actie, en zij zorgden voor een mooie selectie van streekeigen plantgoed.

Je kan een gratis boom aanvragen van 18 september tot en met 22 oktober 2023 via het aanvraagformulier (e-loket) dat je onderaan deze pagina kan vinden. 

Tot 31 oktober 2023 kan je opnieuw bijkomend plantgoed bestellen via de actie 'behaag je tuin' van Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei.

De bestellingen kunnen afgehaald worden in het weekend van 9 december. Als je een boom bestelt, zal je hierover begin december alle details ontvangen.

Enkele tips

Kies de juiste boom voor jouw tuin en voor jouw gezin

  • Op welke plek wil je de boom plaatsen en heb je daar voldoende ruimte om de boom te laten uitgroeien?
  • Hoogstambomen moeten op minstens twee meter van de perceelsgrens staan, tenzij je een schriftelijke toestemming hebt van de buren.

Vervoer het plantgoed

  • De bomen zijn hoogstammige bomen, dat betekent dat de ent (begin van de kruin) op zo’n 2 m hoog zit. Met wortels en takken erbij zijn de bomen algauw 3 tot 3,5 m lang. 
  • Het plantgoed wordt geleverd met blote wortels. Voorzie daarom best zakken of zeilen. Ze beschermen de wortels tegen uitdrogen tijdens het transport en je vermijdt dat je auto vuil wordt. 

Plant je boom aan

  • Graaf een plantput die dubbel zo diep en drie keer zo breed is als de wortelkluit.
  • Meng compost met de uitgegraven grond (1/3 compost en 2/3 aarde).
  • Zet de boom in de plantput, iets minder diep dan op de kwekerij (dit zie je aan het kleurverschil op de stam).
  • Vul de put op en schud met de boom zodat de aarde goed tussen de wortels komt.
  • Stamp het plantvak aan, plaats een of meerdere boompalen en geef je boom rijkelijk water.

Voor wie

Elke gezin van Deinze kan 1 boom bestellen.

Bedrag

Helemaal gratis!