Gemeente Stad Deinze

Graanlei

In 2024 start de aanleg van de Graanlei. Een nieuwe en gezellige ontmoetingsplaats pal in het centrum, met leuke zitplekken aan het water.

Even situeren

De Graanlei is een nieuwe wandel- en fietsboulevard langs de oevers van de Leie, vanaf de Tolpoortbrug tot AD Delhaize. De naam Graanlei is geïnspireerd op het graan uit de bekende Molens van Deinze.

Ontwerp

De aanleg van de Graanlei, vanaf de Tolpoortbrug tot de Leiebocht, start in 2024. Voor het ontwerp ervan ging het lokaal bestuur aankloppen bij Marie-José Van Hee Architecten die ook instond voor de heraanleg van de Markt en het Sint-Poppoplein.

Het ontwerp bestaat uit verschillende lagen met een boven- en benedenplein en terrassen. Je zal tot vlak aan het water kunnen komen. De verharding zal bestaan uit dezelfde materialen als het Sint-Poppoplein, met dat verschil dat er op de terrassen meer ruimte is voor groen.

Achter het bovenplein komt een nieuw wandel- en fietspad van vier meter breed.

Timing

Begin 2024 start de sanering van de gronden. Daarna is het beurt aan de nutsmaatschappijen.

De eigenlijke aanleg start in mei/juni 2024 en zal een jaar duren.

Stedelijk wonen aan de Leie

De Graanlei is een onderdeel van het stadsvernieuwingsproject Stedelijk Wonen aan de Leie. De woonontwikkeling op de site van de Molens van Deinze is in opbouw. Later zal de Stad met een private partner aan de kop van de Tolpoortstraat een project ontwikkelen dat wonen en winkelen combineert. In de Leiebocht komt een park. Het wandel- en fietspad wordt dan verder doorgetrokken tot aan AD Delhaize.