Gemeente Stad Deinze

Fairtradegemeente

Als fairtradegemeente zet stad Deinze zich in voor eerlijke handel. FairTradeGemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.
Wil je weten welke winkels, horecazaken, bedrijven, scholen en organisaties zich hiervoor inzetten? Neem dan een kijkje op de website van fairtradegemeente.

Meer informatie over fair trade, bio en lokaal lees je in deze folder

 

Zin om mee te helpen?

Heb je interesse om Fairtrade in Deinze mee in de kijker te zetten? Dat kan! De Fairtrade Trekkersgroep in Deinze staat altijd open om nieuwe leden te verwelkomen. Denk met ons mee over Fairtrade in Deinze, Week van de Fairtrade, de LEF-fietstocht en nog veel meer. Interesse? Neem dan contact op met de dienst welzijn - Lokaal mondiaal beleid via welzijn@deinze.be

 

Week van de FairTrade 2022

 

De Week van de FairTrade 2022 zit er al weer op! Bedankt aan iedereen die deelnam aan onze activiteiten of zich altijd/extra inzet(te) voor een Faire wereld. Heb je ideetjes voor de campagne van 2023? Wij horen het graag! Stuur ons een mailtje via welzijn@deinze.be 

 

Wedstrijd De stoel

Van 5 tot en met 15 oktober verscheen onze FairTradestoel elke werkdag in een andere deelgemeente. Deze wedstrijd is helaas afgelopen, maar de winnaars zijn bekend!

Proficiat aan Stijn, Kirsten, Christine, Anansa, Katie, Kyra en Maaike. De hoofdprijs ging door loting naar Andrea, proficiat! Zij ging naar huis met een koffieverwennerij van Donza.

Prijzen 'De Stoel

Alle prijzen bestonden uit een (h)eerlijk aanbod aan producten van Oxfam Wereldwinkel. 

De hoofdprijs is een tegoedbon voor koffieverwennerij is specialty koffiezaak Donza. Wie of wat is Donze? We stelden eigenaars Stefaan en Lien enkele vragen om hen beter te leren kennen!

Wat is specialty koffie, en vanwaar de interesse?

Specialty koffie is topkoffie de gescoord wordt door 'Quality-graders' en daarbij een score krijgt van 85 of meer op 100. Mijn interesse is begonnen toen we op de horecabeurs een 10 tal jaar geleden passeerden bij de stand van OR-koffie. Mijn oud chiroleider Tom is koffiebrander en liet mij een filterkoffie proeven… een nieuwe wereld ging open. Nooit had ik zo’n smaakvolle, zachte koffie gedronken. Toen begon onze reis.

Wat ons onderscheidt van andere zaken is dat als je bij ons langskomt, wij een koffie zetten naar jouw smaak. We gaan er iets dieper op in als iemand vraagt ‘een gewone koffie’ . Want voor mij is dat bijvoorbeeld een espresso maar voor mijn vrouw is dat dan een cappuccino … We zoeken graag naar jouw koffie en als mensen er zin in hebben vertellen we graag iets meer over origines, zetwijzen, de manier waarop je een koffie goed drinkt enzoverder.

Waarvoor staat koffie voor jou? Heb je een favoriet?

Koffie staat voor mij gelijk aan gewoon gezellig genieten… een momentje nemen in je dag en tot rust komen. Ik heb niet echt een favoriet. De ene dag kan ik genieten van een espresso van Honduras, de andere dag van een zachte filter uit Kenia.

Is jouw koffie Fair? Heb je zelf al ervaren van waar de koffie komt?

Acht jaar geleden zijn we samen naar Brazilië geweest om daar een koffie trip te doen. We bezochten grote plantages, maar ook kleine vernieuwende plantages en we logeerden bij de koffieboeren zelf. We bezochten heel wat experts in hun vak daar in Brazilië!
Voor ons staat Faire koffie gelijk aan een correct loon voor de koffieboer. Het is voor ons helemaal niet belangrijk dat hier een effectief label aanhangt. We zien er op toe dat onze koffiebrander zelf bij de koffieboeren langsgaat en een eerlijk bedrag geeft aan de boeren. Hij is ook heel transparant naar ons toe qua bedragen die zij betalen per koffiesoort. Voor ons is het belangrijk dat we weten vanwaar de koffie komt, dat de boeren een correct bedrag ontvangen en dat de koffie van topkwaliteit is. Jammergenoeg is bij het officiële label niet altijd kwaliteit gelijk aan fair. Daarom is zo’n label bij ons niet noodzakelijk. 

Mouterijdreef 22 - 9800 Deinze
09 381 68 71
welzijn@deinze.be