Gemeente Stad Deinze

Intergemeentelijke Erfgoedcel Leie Schelde

De Vlaamse Gemeenschap heeft een cultureel-erfgoedconvenant afgesloten met het intergemeentelijk samenwerkingsverband POLS. POLS, voluit het 'Platform Omgeving Leie- en Schelde', is een samenwerking tussen de gemeenten Deinze, Zulte, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Gavere en De Pinte. Het convenant en de bijhorende subsidies zijn een aansporing tot samenwerking rond cultureel erfgoed.

Wat doet de erfgoedcel Leie Schelde?

POLS voert sinds 2013 een ondersteuningsbeleid waarbij cultureel-erfgoedinitiatieven zowel logistiek als financieel kunnen ondersteund worden. Hiertoe werd een projectsubsidiereglement uitgeschreven die initiatiefnemers twee maal per jaar de kans heeft in te tekenen.

Verder heeft de erfgoedcel een uitleendienst uitgebouwd waarin apparatuur is opgenomen dat kan uitgeleend worden om de zorg voor cultureel erfgoed te bevorderen.

Wie concrete projectideeën heeft of nog niet goed weet waarheen met zijn/haar idee, kan gerust langsgaan op het bureau van de Erfgoedcel Leie Schelde voor bijkomende informatie.

De erfgoedcel is ook de drijvende kracht achter de Erfgoedbank Leie Schelde, een databank met foto's, prentkaarten, filmpjes en ander beeldmateriaal uit diverse collecties uit Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.

Museum Fonds De Smet

De erfgoedcel is gehuisvest in het Museum Fonds De Smet in de Tolpoortstraat. Gentiel De Smet schonk in zijn testament zijn woonhuis aan Stad Deinze met de opdracht zijn werk rond de lokale geschiedenis voort te zetten onder de naam "Museum Fonds De Smet".

Meer info

Intergemeentelijke Erfgoedcel Leie Schelde
Tolpoortstraat 79
9800 Deinze
09 386 78 86
info@cultuurregioleieschelde.be
cultuurregioleieschelde.be/ondersteuning/erfgoedzorg