Gemeente Stad Deinze

Emile Claus 2024 een lichtjaar

Gepubliceerd op  woensdag 17 januari 2024

Stad Deinze en mudel hebben 2024 tot Clausjaar uitgeroepen. Onder de noemer een lichtjaar – een verwijzing naar de luminist die Claus was – kun je in de stad deelnemen aan verschillende activiteiten die focussen op Emile Claus, die dit jaar 100 jaar geleden overleed. Het volledige programma is te vinden op www.emile-claus.be

Emile Claus 2024 een lichtjaar

Over Emile Claus

Emile Claus (° 27 september 1849 - † 5 juni 1924) is de belangrijkste impressionist van ons land. Exact 100 jaar geleden legde hij zijn penseel voorgoed opzij en wisselde hij het aardse voor het eeuwige leven. De kunstschilder genoot in zijn tijd reeds grote bekendheid als Meester van Astene of Prins van het luminisme. Met het monumentale Bietenoogst en vele andere werken is Emile Claus onlosmakelijk met de collectie van mudel en met de Leiestreek verbonden.

Claus en Deinze

Emile Claus maakt deel uit van het DNA van de stad. Veel van zijn werken zijn hier geschilderd, aan de Leie. De taferelen die je ziet, kan je veelal vandaag nog herkennen en bezoeken. In 2024 zal Emile Claus dan ook letterlijk ontwaken in onze stad. Zijn kunst en beeltenis zal doorheen het jaar op verschillende plaatsen opduiken via banners, stickers, projecties en unieke dragers. We brengen als het ware Claus terug thuis. Het themajaar rond Emile Claus wordt een feest voor Deinzenaars en mensen uit de regio, zowel kunstliefhebbers als mensen die minder vertrouwd zijn met het oeuvre van Claus. Iedereen kan op zijn manier Claus beleven. 

2024, een lichtjaar

Onder de noemer een lichtjaar – een verwijzing naar de luminist die Claus was – kun je in de stad deelnemen aan verschillende activiteiten die focussen op Emile Claus. Een greep uit het aanbod? Fiets- en wandelroutes, een unieke picknick, de uitgifte van een officiële postzegelreeks en als apotheose de tentoonstelling Emile Claus. Prins van het luminisme die opent op 27 september, niet toevallig de geboortedatum van de kunstenaar. De prestigieuze tentoonstelling brengt topwerken van de kunstenaar samen. Je krijgt de mooiste schilderijen te zien uit alle periodes van zijn oeuvre, onder meer dankzij de uitzonderlijke samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten van Gent én via belangrijke bruiklenen uit diverse publieke en private collecties.

Nieuwe website Emile Claus

Naar aanleiding van het Clausjaar is er een nieuwe website www.emile-claus.be. Je vindt daarop alle activiteiten rond het jubileum, talrijke leuke weetjes over de beroemde Deinse schilder, foto’s van Claus aan het werk langs de Leie of samen met zijn dierbaren, anekdotes uit zijn leven en het relaas van de vele lange reizen die hij maakte. Daarnaast is de website vooral
een feest voor het oog, met een overzicht van de prachtige schilderijen vol licht en kleur.