Gemeente Stad Deinze

Elektrische laadpalen

Bekijk de (semi-) publieke laadpunten op kaart (Vlaanderen)

Netbeheerder Fluvius plaatst de komende jaren in totaal 2500 nieuwe publieke laadpalen voor elektrische wagens in Vlaanderen.

De eerste elektrische laadpalen zijn te vinden op onderstaande locaties:

  • Brielstraat, op de RAC parking achter de fietsenstalling
  • Hubert Malfaitplein te Astene (kant N43)
  • Kastanjelaan, parking van de Palaestra (bij de parkeerplaatsen voor mindervaliden)
  • Sporthal Oostbroek in Nevele
  • Sporthal Landegem

Hoe opladen?

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2500 publieke laadpalen. De bedrijven Allego (laadinfrastructuur) en PlugSurfing (laadpasjes) zullen instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de palen. Er zijn ook nog andere spelers die laadinfrastructuur en laadpasjes voorzien actief in Vlaanderen. Het loont daarbij zeker de moeite om de tarieven van alle verschillende aanbieders te bekijken en te vergelijken. 

Wie mag parkeren op een plaats met laadpaal?

Indien er een verkeersbord type E9a 'Parkeren toegelaten' (Blauw bord met een witte P) staat, aangevuld met een onderbord waarop het symbool van een stekker is afgebeeld, is deze parkeerplaats voorbehouden voor elektrische voertuigen. Voertuigen die op benzine of diesel rijden mogen hier dus niet parkeren.

Het niet in acht nemen van het verkeersbord E9a in combinatie met het onderbord voor elektrische voertuigen is een inbreuk op de Wegcode en vormt een 1e graad overtreding. Hiervoor kan de politie verbaliserend optreden met een boete vanaf €55.

Aanvragen publieke laadpaal

Publieke laadpalen zijn cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Kan je thuis niet opladen en is er geen of onvoldoende publieke laadinfrastructuur in je buurt?

Dan kan je kosteloos de plaatsing van een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via netbeheerder Fluvius.

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2.500 publieke laadpalen.