Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

'Een uur cultuur' is terug

Gepubliceerd op  donderdag 2 februari 2017

Een uur cultuur: Carlos Alleene en Yves Van Durme in gesprek met culturele gasten

DEINZE – Vorig najaar ging de nieuwe lezingenreeks Een uur cultuur van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme praten met gasten van diverse culturele achtergrond. Na journalist Johny Vansevenant, filosofe Tinneke Beeckman en kunstenaars Stief Desmet en Marcase komen dit voorjaar opnieuw drie spraakmakende gasten op zondagvoormiddag op gesprek naar het dienstencentrum Leiespiegel.

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme en geeft de het publiek de kans om op een ongedwongen manier te genieten van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad.

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk.’

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later KLARA) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij Radio Tequila.

zondag 12 februari: Auteur Steven De Foer over de helden van Hollywood.

Lezers van De Standaard kennen Steven De Foer van zijn buitenlandse reportagereeksen, waaronder de reportages over zijn verblijf in Nederland in het fel geprezen boek Onder Hollanders. Het gesprek wordt een boeiende ‘Walk of Fame’ met zijn boek Hollywood Boulevard als uitgangspunt. Talrijke grote namen uit de filmgeschiedenis passeren de revue. Hij praat over roem, ambitie, acteertechnieken, perfectionisme, jubelmomenten en diepe ontgoochelingen in de wereld van het witte doek.

zondag 12 maart: Journalist-schrijver Chris De Stoop

Nagenoeg dertig jaar geleden begon Chris De Stoop - bekend van zijn bestseller Ze zijn zo lief, meneer - als reporter bij Knack. Hij maakte naam met talloze verhalen, die vaak verstrekkende gevolgen hadden. De Stoop beschouwt journalistiek als een van de mooiste beroepen ter wereld op voorwaarde dat het met integriteit en creativiteit kan beoefend worden. Enige tijd geleden is hij eruit gestapt. In zijn boek Ex-reporter legt hij uit waarom. Het boek bevat tevens een uitvoerige selectie van zijn beste reportages.

zondag 2 april (opgelet! nieuwe datum): journaliste Mia Doornaert

In haar nieuwe boek De ontredderde republiek peilt Mia Doornaert naar de oorzaken van de malaise in Frankrijk, een land met een glorieus verleden en een nog steeds benijdenswaardig heden. Ze heeft er als journaliste jarenlang gewoond en gewerkt. De ontredderde republiek is het boeiend verhaal - van de monarchie tot de Revolutie, van Charles de Gaulle tot François Hollande, van de belle époque tot het einde van de exception française - aangevuld met persoonlijke ervaringen.

Kortom, drie boeiende gesprekken die voor een aangenaam ‘uur cultuur’ zullen zorgen.

Praktisch – Een uur cultuur
Wanneer? Zondag 12 februari, 12 maart en 2 april 2017 om 11 u
Waar? Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze
Toegang? Gratis, graag vooraf reserveren via cultuur@deinze.be