Gemeente Stad Deinze

Dorpswoning Veldestraat 33

Fernand De Wulf (°1828 +1903), houtzager te Gent, koopt rond 1850 een stuk grond 't Spriete' genaamd, gelegen op de splitsing van de Dreef en de Veldestraat. hij had de bedoeling er een houtzagerij op te richten en in 1856 een burgerwoning te bouwen. 

Dorpswoning in de Veldestraat

Met voor die tijd een klassieke lijstgevel en raamopeningen met afgeronde bovenhoeken. met schrijnwerk in zesvaks verdeling, later vernieuwd naar T-ramen aan de voorzijde, aan de achterzijde blijft alles origineel met oorspronkelijk glas. De bovenvensters waren gevat in geriemde omlijsting met doorlopende dorpels (cordonlijst), met versierde kroonlijst. Voor het huis bevond zich een gietijzeren hek op steunmuur.

Jammer genoeg werd bij de verbreding van de Veldestraat deze omheining verwijderd en de lijstgevel vervangen door een vlakke bepleistering.

In de woonkamer bevindt zich een schouwmantel in Noir Berge marmer (effen zwart) uit de groeven van Mazy (Namen). In het bureau staat een schouw in Rouge Royal, alsnog de oorspronkelijk houten lambrisering. in de tuin staat een zeldzame Californische Cipres, 80 jaar oud en 25 m hoog, geplant door Gentil De Wulf, alsook een monumentale pomp met datumsteen.

dorpswoning boom_zagerij schouw

Houtzagerij De Wulf

De zagerij werd na de stichter gerund door zijn zoon Alfons (°1859 +1921) en later door zijn kleinzoon Gentil (°1888 +1958), na diens overlijden kwam er een einde aan het 100-jarig bestaan van de zagerij. De familie De Wulf was ook actief in de plaatselijke politiek, Gentil was tot aan zijn dood 1ste schepen onder het burgemeesterschap van Julien Kervyn de Meerendré (°1893 +1954). Hij was ook voorzitter van de plaatselijke middenstand.

houtzagerij

Meer info kan je vinden via de link naar het artikel in Het Land van Nevele (2004, aflevering 2, blz 150)