Door de oorlog zijn heel wat Oekraïners hun land ontvlucht. Hoeveel van hen naar België zullen komen, is voorlopig onbekend. De federale overheid richt in Brussel een onthaalcentrum in. Daar zullen gevluchte Oekraïners geregistreerd worden, hun aanvraag tot bescherming kunnen doen en een eerste onderdak krijgen.
Stad Deinze zelf stelt drie appartementen ter beschikking voor mogelijke opvang van Oekraïense gezinnen.
De federale overheid roept via de campagne #PlekVrij ook Belgische gezinnen op om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.
Deinse gezinnen die onderdak willen bieden aan Oekraïense gezinnen (vooral vrouwen en kinderen), kunnen zich kandidaat stellen door onderstaand formulier in te vullen. We vragen een structureel engagement van minimum drie maanden.
Informatiewebsite en infonummer
De Federale overheid lanceert een informatiewebsite. Het doel van de website is om alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren. De overheid opent daarnaast ook een informatienummer.
Wil je financiële hulp bieden? Je kan een bedrag storten op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 van Het Rode Kruis. Vanaf 40 euro is een gift fiscaal aftrekbaar voor 45 %.
Wil je als inwoner of vereniging ondersteuning bieden?
De vluchtelingen uit Oekraïne hebben niet alleen nood aan huisvesting maar hebben ook op diverse andere vlakken nood aan ondersteuning.
Wil je jouw steentje bijdragen en meehelpen bij de ondersteuning van de Oekraïense vluchtelingen? Vul dan het webformulier in op https://forms.office.com/r/9GPc2FtVmy.
We contacteren jou zodra we jouw hulp kunnen gebruiken.
Wil je specifiek vluchtelingen helpen door hen een fiets (of fietsen) aan te bieden? Vul dan het webformulier in op https://forms.office.com/r/GZvRXQLucG.
Infovergadering crisishuisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne
Op 15 maart 2022 vond in dienstencentrum Leiespiegel een infovergadering plaats over de crisishuisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne.
De presentatie van de infovergadering, de engagementsverklaring en de leidraad voor de melding via het Omgevingsloket vind je onderaan deze pagina.
Als je je kandidaat wil stellen voor crisishuisvesting, vul dan, indien dit nog niet gebeurd is, het webformulier in en bezorg ons via e-mail (deinzehelptoekraine@deinze.be) volgende documenten:
Een uittreksel uit het strafregister van alle meerderjarige gezinsleden. Dit kan aangevraagd worden via het e-loket van de stad Deinze.
De ondertekende engagementsverklaring.
Zodra we deze documenten hebben ontvangen, wordt jouw aanbod doorgestuurd naar het Nationaal Crisiscentrum. Je wordt voorafgaandelijk door ons gecontacteerd als er vluchteling(en) aan jou zullen toegewezen worden.
FAQ crisishuisvesting
Dit kan zeker. Wijzigingen kunnen zowel per e-mail (deinzehelptoekraine@deinze.be) als telefonisch (0499 55 78 82 (9 - 12 u. en 14 - 17 u.)) doorgegeven worden.
Het matchen gebeurt door Fedasil. Om een goede matching te bekomen is het belangrijk dat het opvanggezin aan de hand van het webformulier aangeeft welke zaken voor hen belangrijk zijn (bijvoorbeeld: leeftijd van de kinderen, taalkennis van de vluchtelingen en of rokers welkom zijn).
Zodra wij in het bezit zijn van het webformulier, de ondertekende engagementsverklaring en het uittreksel uit het strafregister van alle meerderjarige leden van het opvanggezin, wordt de opvanglocatie doorgegeven naar het Nationaal Crisiscentrum via de Housing tool.
We gingen ervan uit dat Fedasil vrij snel (na enkele dagen) een voorstel van toewijs zou doen aan de lokale coördinator. Momenteel hebben wij echter nog geen voorstel van toewijs via Fedasil ontvangen, wel werden een beperkt aantal kandidaat-opvanggezinnen rechtstreeks door Fedasil gecontacteerd, wat niet de bedoeling was. De verklaring voor de trage toewijs ligt in het feit dat enerzijds de instroom van Oekraïense vluchtelingen aan het vertragen is en bovendien ook maar een beperkt deel van de Oekraïense vluchtelingen die in België geregistreerd zijn (nl. 5.809 van de 30.237 personen op 31/03/2021) nood aan opvang heeft. In Vlaanderen worden momenteel nog maar 1.888 personen gehuisvest via #PlekVrij. Maar zowel de Vlaamse als de federale overheid geven aan dat de toewijs opnieuw kan versnellen.
Wanneer we bericht krijgen van Fedasil dat er een toewijs kan gebeuren, zal een van de contactpersonen vervolgens het opvanggezin telefonisch contacteren om info mee te delen over de toegewezen vluchtelingen, concrete afspraken te maken m.b.t. het vermoedelijke aankomstuur en het afhalen van de vluchtelingen op de aankomstplaats in Deinze. De info die telefonisch wordt meegedeeld wordt aansluitend bevestigd per e-mail.
In het weekend zullen behoudens noodsituaties, geen toewijzingen gebeuren.
Het is aangewezen dat de vluchtelingen zich de eerste werkdag na aankomst aanmelden bij de dienst burgerzaken in het kader van de opstart van de procedure voor het verkrijgen van een A-kaart. De vluchtelingen moeten hiervoor een afspraak maken via afspraken.deinze.be – kies bij activiteit "Andere nationaliteiten – nieuwe inschrijving tijdelijke bescherming Oekraïne".
We vragen om vervolgens ook een afspraak te maken bij het Sociaal huis in het kader van de toekenning van sociale rechten. Hiervoor kan ook een afspraak gemaakt worden via afspraken.deinze.be – kies bij activiteit: "Sociaal huis – maatschappelijke dienstverlening Oekraïense vluchtelingen". Plan de afspraak bij het Sociaal huis in nadat de aanmelding bij dienst Burgerzaken is gebeurd.
Elk opvanggezin is vrij om al dan niet een vergoeding te vragen aan de opgevangen vluchtelingen. We vragen wel om pas een vergoeding te vragen vanaf het ogenblik dat de vluchtelingen over een inkomen beschikken.
Als er een vergoeding wordt gevraagd vragen we wel dat het bedrag van de vergoeding in verhouding staat tot het inkomen van de vluchteling(en).
We geven graag volgende richtbedragen mee:
Volwassene: € 10/dag
Minderjarige: € 2/dag.
De vluchtelingen worden na woonstcontrole door de lokale politie ingeschreven op het adres van de opvanglocatie. Indien de opvanglocatie ook de woonplaats is van het opvanggezin heeft dit voor gevolg dat de vluchtelingen vanuit fiscaal en sociaalrechtelijk oogpunt gaan beschouwd worden als deel uitmaken van het gezin. Dit kan negatieve financiële gevolgen hebben voor het opvanggezin omdat de inkomsten van de vluchtelingen dan worden meegeteld om het gezinsinkomen te bepalen.
Om dit probleem te vermijden raden we de opvanggezinnen ten stelligste aan om bij een effectieve toewijs van vluchteling(en) een melding te doen via het Omgevingsloket (www.omgevingsloketvlaanderen.be). Een leidraad om deze melding te doen vind je bij de bijlagen onderaan deze pagina.
De Eerstelijnszone organiseert een gratis TBC-screening en COVID-vaccinatie.
Voor wie? Meerderjarige Oekraïense vluchtelingen(COVID-vaccinatie) met een risicopathologie of verdachte alarmsymptomen(TBC-screening)
Wanneer? Op 3 mei van 10 tot 13.30 u. (TBC-screening) en 6 mei van 10 tot 13.30 u. (indien van toepassing: bespreken resultaten screening en indien gewenst COVID-vaccinatie)
De kinderen kunnen, maar moeten niet naar school. De scholen in Deinze zijn bereid om de kinderen op te vangen, maar niet elke school heeft de capaciteit om bijkomend leerlingen op te nemen. Indien kinderen naar school willen, kan je dit melden aan de maatschappelijk werker die het dossier van de vluchtelingen behartigd. Onze dienst onderwijs zal vervolgens in overleg gaan met de schooldirecties en jou tijdig op de hoogte brengen van de toegewezen school. Kinderen die tot en met 18 april 2022 aangemeld worden kunnen normaal gezien vanaf 25 april 2022 naar school.
Deze vraag wordt opgenomen met het Agentschap inburgering en integratie. We houden jullie op de hoogte van mogelijke initiatieven.
Ja, dit gaan we zeker voorzien. Jammer genoeg moeten we wegens te weinig inschrijvingen het geplande ontmoetingsmoment van 27 april 2022 uitstellen tot woensdag 25 mei 2022. Het ontmoetingsmoment zal plaatsvinden vanaf 14.30 uur in zaal Rekkelinge, Desiré Delcroixstraat 1a, 9800 Deinze. Naast ruimte voor ontmoeting voorzien we een informatief luik en heel de namiddag wordt er kinderanimatie voorzien. Wil je erbij zijn, laat dit dan weten aan het callcenter (0499 55 78 82) of stuur een mailtje naar callcenteroekraïne@deinze.be.
Als de vluchtelingen gerechtigd zijn op een equivalent leefloon dan voldoen zij aan de voorwaarden om te genieten van het sociaal tarief. Het vereiste attest zal aan de vluchtelingen overhandigd worden tijdens het gesprek met de maatschappelijk werker dat volgt op de toekenningsbeslissing van het equivalent leefloon. Meer info vind je in de folder vrijetijdsparticipatie.
Een overzicht van de verenigingen is te vinden op de gesloten Facebookpagina Deinze helpt Oekraïne.
NMBS
Vluchtelingen uit Oekraïne die een gratis ticket hebben van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (een HelpUkraine-ticket) zullen in combinatie met hun paspoort of identiteitskaart gratis gebruik kunnen maken van alle binnenlandse treinen van de NMBS, alsook het grensoverschrijdend verkeer van/naar Duitsland, Nederland, Luxemburg en Frankrijk.
De Lijn
De maatschappelijk werker van het Sociaal huis kan voor de vluchtelingen een vervoersgarantie voor een jaar aanvragen bij De Lijn. De kostprijs van het jaarabonnement bedraagt 46 euro.
Vluchtelingen die een fiets wensen laten dit per e-mail (callcenteroekraine@Deinze.be ) of telefonisch (0499 55 78 82) weten aan het callcenter. Volgende info moet meegedeeld worden: naam en voornaam, leeftijd en of men een dames-, heren- of kinderfiets wil.
Je wordt gecontacteerd zodra de fiets beschikbaar is.
Men kan ook een fiets huren via Blue-Bike, het lidgeld wordt ten laste genomen door stad Deinze. De aanvraag kan je doen via het callcenter.
Kinderfietsen kunnen ook gehuurd worden via Op Wielekes. Meer info: www.opwielekesdeinze.be/. Het lidgeld wordt ten laste genomen door stad Deinze.
De vluchtelingen kunnen indien ze nood hebben aan kledij en/of speelgoed op bepaalde dagen terecht bij Welzijnsschakel De Zonnebloem, Vaart Rechts 14, 9850 Deinze. Dit mits voorlegging van een attest van het Sociaal huis. De dagen zijn te raadplegen op de gesloten Facebookpagina Deinze helpt Oekraïne.
Dit kan in onderling overleg afgesproken worden. Indien de vluchtelingen niet mee-eten met het opvanggezin, moet hen wel de mogelijkheid worden geboden om zelf een maaltijd klaar te maken.
De vluchtelingen kunnen tegen een democratische prijs een warme maaltijd nuttigen in het Sociaal restaurant te Nevele of in het seniorenrestaurant Zeventiendorpen. Meer info: www.deinze.be/thuiszorgdiensten-deinze.
In het Taalpunt (eerste verdieping van de bibliotheek) hebben we boeken om de Nederlandse taal te leren, maar niet vanuit de steuntaal Oekraïens. De steuntalen zijn bijvoorbeeld Engels of Frans.
Wat de boeken in de Oekraïense taal betreft: die hebben we niet in fysieke vorm (dus niet op papier) in de bibliotheek zelf. Er zijn wel een aantal boeken (112 om precies te zijn) in de Oekraïense taal via het e-boekenplatform beschikbaar. De bibliotheek Deinze heeft een abonnement op het e-boekenplatform. Via die weg kunnen Oekraïense mensen boeken lezen in hun taal. Men moet wel lid zijn van de bibliotheek om e-boeken te kunnen ontlenen.
Ja, je mag in België rijden met een geldig en erkend buitenlands niet-Europees nationaal rijbewijs.
Ja, dit kan maar we raden aan om jouw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen.
Op basis van de GDPR-regelgeving kan dit niet, maar we starten vanaf 4 april wel met een gesloten Facebook-groep Deinze helpt Oekraïne om de infodeling te optimaliseren. Alle (kandidaat-) opvanggezinnen kunnen lid worden. Wil je lid worden, stuur dan een e-mail naar het callcenter (callcenteroekraine@deinze.be).
Zodra de vluchteling beschikt over een Bijlage 15/A-kaart kan een inschrijving bij een ziekenfonds gebeuren. De maatschappelijk werker van het Sociaal huis kan de inschrijving in orde brengen.
Ja, dat kan. Vluchtelingen ouder dan 5 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen Covid-19 zodra ze een rijksregisternummer hebben. Afhankelijk van hun eerdere vaccinatie in Oekraïne, krijgen ze een basisvaccinatie (2 prikken) of boostervaccinatie met het Pfizervaccin.
Er kan een afspraak gemaakt worden via het callcenter vaccinatiecentrum: 09 381 95 30 (iedere werkdag tussen 9 en 12 uur). De vaccinaties vinden plaats in het vaccinatiecentrum Schelde & Leie, Brielstraat 25 in Deinze.
Ook voor het openen van een bankrekening bij een financiële instelling naar keuze kan de maatschappelijk werker van het Sociaal Huis ondersteuning bieden.
Neen, vreemde valuta kunnen enkel in een wisselkantoor omgewisseld worden.
We vragen een engagement van drie maanden aan het opvanggezin. Indien er ernstige redenen zijn waardoor de vluchteling(en) niet langer kunnen opgevangen worden, dan kan dit via e-mail gemeld worden (callcenteroekraine@Deinze.be).