Gemeente Stad Deinze

Cultuurhuis Hansbeke

Het cultuurhuis krijgt een nieuwe invulling als dorpshuis. Vanaf het najaar van 2024 kunnen verenigingen en inwoners er terecht voor hun werking en activiteiten. Voor de renovatie en uitbreiding van het cultuurhuis werd architectenbureau NERO na een wedstrijd aangesteld als ontwerper. De plannen van NERO werden verfijnd in overleg met de buurtbewoners en verenigingen. Meer info over het participatietraject lees je op de website van Goed gezegd!

Renovatie en uitbreiding met respect voor erfgoedwaarde

Het Kasteel van juffrouw Deschuijter werd gebouwd rond 1909 en is beschermd als onroerend erfgoed. Het wordt zowel aan de buitenkant als binnenin gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse behoeften, met respect voor de erfgoedwaarde en met behoud van authentieke elementen.

Er komen verschillende kleine zalen waar verenigingen en inwoners kunnen vergaderen en activiteiten organiseren. Een hellend vlak en een lift zorgen ervoor dat het gebouw ook voor minder mobiele personen toegankelijk is.

Achter het cultuurhuis komt een polyvalente zaal van 210 m² met aansluitend een artiestenfoyer/berging en met zicht op het park. Activiteiten zoals optredens, eetfestijnen of tentoonstellingen kunnen hier plaatsvinden.

Het sanitair, bergingen en technieken bevinden zich in de kelder. Een foyer verbindt de nieuwbouw met het cultuurhuis. Het gebouwtje links van de villa wordt gesloopt. Het cultuurhuis komt hierdoor beter tot zijn recht.

Bij de inplanting van de zaal houden we rekening met het behoud en de bescherming van de monumentale bomen.

cultuurhuis Hansbeke illustratie NERO (c) NERO

Het achterliggende park en de voortuin worden heraangelegd in functie van de erfgoedwaarde. Het park wordt verder uitgebouwd als dorpspark, met zitbanken en wandelpaden. Van de voortuin maken we een aangename ontmoetingsplek die een mooi geheel vormt met het nieuwe stationsplein. Eindresultaat? Een aangename wandel- en ontmoetingsruimte vanaf de spoorweg tot de Doornbosstraat.

Timing

De werken gingen van start half mei 2023. Tegen het najaar van 2024 zal het nieuwe dorpshuis klaar zijn.

De verenigingen kunnen tot de afwerking blijven gebruikmaken van de huidige gemeentezaal in de oude jongensschool. Het archief van de heemkundige kring Het Land van Nevele verhuist in januari 2024 naar de ontwijde kerk van Poesele.