Gemeente Stad Deinze

COVID-certificaten voor kinderen

Meerderjarige kinderen

Meerderjarige kinderen moeten zelf aanmelden op een digitaal kanaal zoals de CovidSafeBE-app (mobiele app), de websites Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer om de certificaten terug te vinden. Dit kan aan de hand van de identiteitskaart, pincode en kaartlezer, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme). 

Lukt dit niet? Een papieren certificaat (alleen voor vaccinatiecertificaten, niet voor test- of herstelcertificaten) kan de ouder telefonisch opvragen via 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50) als je het rijksregisternummer van jouw kind kent. Het certificaat wordt dan verzonden naar de woonplaats van het kind. Je moet hierbij rekening houden met een wachttijd van 1 week tussen bestelling en ontvangst.

Minderjarige kinderen

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben doorgaans geen certificaat nodig om te kunnen reizen (geen vaccinatie-, test- of herstelcertificaat). Landen zijn vrij om hier afwijkende regels te hanteren. Je kan dit controleren op de Europese website Reopen.

Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben vaak wel een certificaat nodig.

 • Kinderen ouder dan 12 jaar hebben meestal een eigen identiteitskaart met pincode. Zij kunnen hiermee of met hun eigen geactiveerde digitale sleutels zelf aanmelden op mijngezondheid.be. De aanmeldoptie itsme zullen ze niet kunnen gebruiken, dat kan alleen voor meerderjarigen. 
  Kinderen ouder dan 12 jaar met een eID en geactiveerde digitale sleutels kunnen ook de COVIDsafe app zelf installeren op een eigen mobiel toestel en daarop aanmelden. Ze kiezen dan de aanmeldoptie e-health.
 • Kinderen tussen 6 en 12 jaar die naar het buitenland reizen hebben een kids-ID nodig. Vanaf 6 jaar is dat een kids-ID met een chip. Aanmelden met de kids-ID, de pincode die daarbij hoort en kaartlezer is mogelijk om de certificaten op te vragen.
 • Via de CovidsafeBE-app kunnen ouders ook veranderen van rol en de certificaten van hun kinderen raadplegen. Het is dan wel aan te raden dat ouders als aanmeldoptie ‘aanmelden via e-health’ kiezen. Het is dus niet noodzakelijk dat kinderen zelf de app installeren. Bekijk het filmpje over het opvragen van certificaten van kinderen op Covidsafe.be.
 • Je kan op mijngezondheid.be jouw minderjarige kinderen (een juridische relatie tussen het kind en jezelf moet in het rijksregister gekend zijn) ook koppelen aan jouw eigen toegang.
  • Je meldt aan met jouw eigen digitale sleutels (eID, token, mobiele code, itsme, ...).
  • Je kan in het volgende scherm kiezen om in naam van jezelf aan te melden (Burger) of om aan te melden in naam van jouw kind.
  • Daarna zal je de test- of herstelcertificaten van jouw minderjarige kinderen kunnen zien.
  • Vind je jouw kinderen niet via deze weg terug en beschikt jouw kind niet over een kids-ID of e-ID met pincode? Contacteer dan de dienst burgerzaken. Ouders kunnen vragen om in het Rijksregister de code TI 114 – Afstamming in dalende lijn toe te voegen. Na deze verbetering zou je dan wel het profiel van jouw kind moeten kunnen bekijken.

Certificaten gevonden?

Certificaten van jouw kinderen in de COVIDsafe app gevonden? Je klikt op de gevonden certificaten even door naar het detailscherm om ze offline ter beschikking te hebben op jouw mobiele telefoon.

Als je de certificaten van de kinderen op mijn gezondheid.be terugvond:

 • Download de certificaten.
 • Print ze af of bewaar ze online (door ze door te sturen naar een mailbox bijvoorbeeld) of offline op jouw smartphone voor vertrek.