Gemeente Stad Deinze

Composteren

Een belangrijk deel van het huishoudelijk afval zoals het groente-, fruit- en tuinafval, kan je zelf verwerken. Door het thuis te verwerken tot compost halveer je jouw huisvuilzak en maak je een bodemverbeteraar voor jouw tuin.

Heb je een kleine tuin, tot 200 à 400 m²? Dan gebruik je best een compostvat waarin je het weinige tuinafval en het keukenafval kan verwerken. De inhoud van een compostvat bedraagt 275 liter.

compostvat

Is je tuin meer dan een paar honderd vierkante meter groot, of verzamel je veel materiaal zodat een compostvat te klein is? Kies dan voor een compostbak. De afmeting van een compostbak bedraagt 1 m³.


foto_compostbak

 

Hoe aanvragen

Je kan een compostbak of -vat kopen bij de technische uitvoeringsdienst. Je betaalt ter plaatse. Maak hiervoor een afspraak via afspraken.deinze.be of telefonisch op het nummer 09 381 96 80.

Bedrag

  • Compostvat: 17 euro 
  • Compostbak: 46 euro 
  • Beluchtingsstok: 1,75 euro 
  • Wormenbak: 10 euro

Meer info

Weet je niet wat composteerbaar is? Raadpleeg dan de website van Vlaco https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren/wat-is-composteerbaar

Heb je hulp nodig? De compostmeesters komen graag langs bij jou thuis voor persoonlijke hulp. Neem dan contact op met de dienst omgeving.

De stad en/of IVM organiseren regelmatig compost demonstraties. Deze demonstraties zijn voorzien op:

  • zaterdag 1 juli 2023 van 10u tot 12u en van 14u tot 16 op het volkstuinpark van Astene (aan de bunker), gelegen aan de Pontstraat;
  • zaterdag 7 oktober 2023 op de recyclageparken van Deinze en Landegem tijdens de openingsuren.