Gemeente Stad Deinze

Composteren

De stad Deinze heeft van de OVAM toestemming gekregen om de start van de afzonderlijke ophaling van gft uit te stellen tot 2026. Dit omdat het de nodige tijd vergt om de ophaalcontracten en logistieke voorbereiding uit te werken. In de loop van 2025 zullen inwoners gecontacteerd worden of ze een gft-container willen aanschaffen zodat ze aan de selectieve inzameling kunnen deelnemen vanaf 2026.

Tot die tijd worden inwoners gevraagd om zoveel als mogelijk groenten-fruit-tuinafval uit het restafval te weren. Dit kan door thuiscomposteren (in een compostvat, -bak of -hoop), door kippen te houden, door voedselverspilling te voorkomen… Om dit te stimuleren worden er verschillende infosessies/cursussen georganiseerd door IVM; verspreid over hun werkingsgebied. Meer info vind je hier: https://www.ivmmilieubeheer.be/infosessies-kringlooptuinieren-1


Wie gft uit het restafval kan halen, kan zijn afvalfactuur doen dalen. In de gft-gemeenten blijkt dat er per inwoner/jaar gemiddeld 5 restafvalzakken aan ‘gft’ uit het restafval kan worden gehaald. Voor een gezin met 3 is dat al gauw een kleine 25 euro per jaar uitgespaard. Extra voordeel: het milieu wordt er ook beter van.

Bedrijven zijn verplicht om vanaf 2024 gft-afval apart te houden

Bedrijven, scholen, verenigingen zijn verplicht om sinds 1 januari 2024 gft afzonderlijk in te zamelen en te laten ophalen. Ze zullen dus aangewezen zijn een private ophaler te contacteren, zoals dit ook al moet voor de ophaling van andere bedrijfsafvalstromen. Maar kleine hoeveelheden kunnen uiteraard ook op het bedrijf, de school… worden gecomposteerd in een compostvat.

Een belangrijk deel van het huishoudelijk afval zoals het groente-, fruit- en tuinafval, kan je zelf verwerken. Door het thuis te verwerken tot compost halveer je jouw huisvuilzak en maak je een bodemverbeteraar voor jouw tuin.

Heb je een kleine tuin, tot 200 à 400 m²? Dan gebruik je best een compostvat waarin je het weinige tuinafval en het keukenafval kan verwerken. De inhoud van een compostvat bedraagt 275 liter.

compostvat

Is je tuin meer dan een paar honderd vierkante meter groot, of verzamel je veel materiaal zodat een compostvat te klein is? Kies dan voor een compostbak. De afmeting van een compostbak bedraagt 1 m³.


foto_compostbak

 

Hoe aanvragen

Je kan een compostbak of -vat kopen bij de technische uitvoeringsdienst. Je betaalt ter plaatse. Maak hiervoor een afspraak via afspraken.deinze.be of telefonisch op het nummer 09 381 96 80.

Bedrag

  • Compostvat: 17 euro 
  • Compostbak: 46 euro 
  • Beluchtingsstok: 1,75 euro 
  • Wormenbak: 10 euro

Meer info

Weet je niet wat composteerbaar is? Raadpleeg dan de website van Vlaco https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren/wat-is-composteerbaar

Heb je hulp nodig? De compostmeesters komen graag langs bij jou thuis voor persoonlijke hulp. Neem dan contact op met de dienst omgeving.

De stad en/of IVM organiseren regelmatig compost demonstraties. Deze demonstraties zijn voorzien op:

  • zaterdag 1 juli 2023 van 10u tot 12u en van 14u tot 16 op het volkstuinpark van Astene (aan de bunker), gelegen aan de Pontstraat;
  • zaterdag 7 oktober 2023 op de recyclageparken van Deinze en Landegem tijdens de openingsuren.